Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Vereniging Klompvoetjes werkt succesvol samen met orthopeden

De Nederlandse Vereniging Klompvoetjes wilde eenheid in de behandeling van kinderen met klompvoetjes. De patiëntenorganisatie kreeg het voor elkaar!

Nu nog overeenstemming over het aantal behandelcentra.

Onmogelijke keuze

Wanneer een kind geboren wordt met klompvoetjes krijgen ouders direct de keuze tussen 2 behandelingen: opereren of de 'gipsmethode'.
"Als ouder wil je die keuze helemaal niet maken", zegt Robert Boekestijn, Voorzitter Nederlandse Vereniging Klompvoetjes. "Ik vind het belangrijk dat de orthopeden zelf erachter komen dat ze een oplossing daarvoor vinden, dat moet je niet bij de ouders neerleggen."

Wetenschappelijk beste behandeling

Een richtlijn is een document waarin staat wat wetenschappelijk gezien de beste methode is voor een behandeling. Bij klompvoetjes is de richtlijn vooral bedoeld om de nieuwe behandelmethode in Nederland in te voeren.

Inbreng patiëntenvereniging cruciaal

"Zonder de inbreng van de patiëntenvereniging was de richtlijn er niet gekomen", zegt drs. A.T. Besselaar, orthopedisch chirurg. "Het initiatief en de totstandkoming zijn enorm aangezet door de patiëntenvereniging. Ik heb die inzet als enorm goede hulp ervaren, om eens uit de medische jas te kijken hoe je die zorg kunt verbeteren."

Succesfactoren

In de film komen de succesfactoren voor effectieve inbreng van de patiëntenvereniging aan de orde. Aanspreekbaar en redelijk zijn, noemt Boekestijn als voorbeelden. De relatie goed houden, is volgens hem een voorwaarde.

Klompvoetcentra

De richtlijn beschrijft ook waaraan een ziekenhuis moet voldoen om de behandeling te mogen uitvoeren. Volgens de huidige richtlijn verdienen 21 ziekenhuizen het predicaat klompvoetcentrum. De patiëntenvereniging verschilt hierin van mening en keurt er voorlopig 11 goed, maar wil zelfs naar 5 specialistische centra. De patiëntenorganisatie blijft in dialoog met de orthopedenvereniging om te zien hoe een overgang mogelijk is.

Bekijk de video Richtlijn klompvoetjes.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging Klompvoetjes vindt je meer informatie over de behandelrichtlijn en behandelcentra.