Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Monique Schers

Monique Schers

adviseur regionale participatie

Regionaal meer impact op de kwaliteit van leven

Ik had het met een collega over de impact van haar reuma op haar dagelijks leven. Ze vertelde dat het voor haar vaak te zwaar is om naar de supermarkt te fietsen. Daarom diende ze bij de gemeente een aanvraag in voor een elektrische fiets. De reactie? "Ga voortaan maar met de taxi."

"Wat een stomme oplossing", vertelt ze verbolgen. "Je gaat toch niet telkens 3 weken van tevoren plannen wanneer je op welk tijdstip bepaalde boodschappen wilt gaan doen?"

Je ziet op een illustratie in zwarte inkt en aquarelverf een man op een boze dromedaris zitten. De man zit er nogal onhandig en ongelukkig op, hij hangt meer, dan dat hij zit. Op de dromedaris is met een leren riem een boodschappenmand bevestigd vol groente, fruit en flesjes. Er stuitert een appel uit de mand. Deze bepakte dromedaris loopt op straat. Op de achtergrond schitteren winkelruiten. Voor die winkelruiten, op de stoep, staan drie mensen ontzet te kijken naar de ongelukkige man op de dromedaris met z’n boodschappen. Deze drie mensen: een vrouw, een man en een meisje, dragen ieder een plastic boodschappentas van de supermarkt vol groente, fruit en flesjes.  ‘Heeft de gemeente geregeld…’, zegt de man op de dromedaris tegen zijn drie toeschouwers.
Illustratie: Leontine Hoogeweegen, www.tienstekenlab.nl

Regionale rol van patiëntenorganisaties essentieel

Het is een tekenend voorbeeld van een oplossing die niet aansluit bij hoe het er in het dagelijks leven van mensen echt aan toe gaat, wat voor hen belangrijk is en wat zij nodig hebben voor het behouden van eigen regie. Het zou helpen als de gemeente beter begrijpt wat de impact van jouw ziekte op jouw dagelijks leven is. Met die kennis kunnen zij beter passende oplossingen bieden. Maar als individuele patiënt krijg je dat niet zomaar voor elkaar. Patiëntenorganisaties kunnen hierin een belangrijke rol pakken.

Het zou helpen als de gemeente beter begrijpt wat de impact van jouw ziekte op jouw dagelijks leven is.

Wat is voor jouw achterban écht belangrijk?

Hoe pak je die belangenbehartiging op lokaal of regionaal niveau goed aan? Je ontkomt er dan niet aan om te weten welke problemen of vraagstukken er regionaal zijn. Het gaat dan niet alleen over de kwaliteit van zorg, daarin gebeurt regionaal al veel. En dat is ook heel belangrijk, maar er zijn -zoals in bovenstaand voorbeeld- zoveel andere dingen die de kwaliteit van leven van je achterban dagelijks beïnvloeden.

Zijn er bijvoorbeeld problemen met werk, onderwijs, vervoer of spelen er nog hele andere issues? Breng in kaart wat er regionaal gebeurt, wat jouw achterban belangrijk vindt om hun kwaliteit van leven te verbeteren en wat zij daarvoor aan ondersteuning nodig hebben. Maak die inventarisatie samen met andere patiëntenorganisaties, want iemands specifieke ziekte of aandoening is niet altijd van belang. Het gaat om de gevolgen die het heeft op het dagelijks leven. En die zijn vaak voor mensen met verschillende ziektes of aandoeningen, hetzelfde.

Vlinderen en vlooien

Vervolgens kijk je welke ondersteuning vrijwilligers, coördinatoren of bestuurders nodig hebben om regionale problemen of vraagstukken op te pakken. Als vrijwilliger wil je in het geval van mijn collega bijvoorbeeld bereiken dat de gemeente snapt dat de geboden vervoersregeling voor mensen zoals zij geen passende oplossing is.

Maar je weet misschien niet hoe de hazen bij de gemeente lopen, bij wie je moet zijn om er werk van te maken of hoe je eigen netwerk van waarde kan zijn bij het verbeteren van deze situatie.

Om je daarmee op weg te helpen, geef ik de cursus ‘Belangen behartigen en netwerken in de regio’. Het leuke van deze cursus is dat je in 1 dag inzicht krijgt in je netwerk en dat je daar de kracht van gaat inzien. En ik help je met een plan om dat netwerk ook daadwerkelijk in te zetten om regionale problematiek aan te pakken, zodat de kwaliteit van leven voor de mensen die jij vertegenwoordigt, weer verder verbeterd wordt.

Regionaal maatwerk

Alle vrijwilligers van de regionale Oogvereniging Noord volgden deze cursus eerder al, als maatwerktraining. Daarmee maakten zij op een aansprekende manier werk van vervoersvraagstukken in hun regio, zoals: ‘Hoe verbeteren wij de toegankelijkheid van het regionale busvervoer voor mensen met een visuele beperking? En hoe zetten wij ons netwerk in om invloed uit te oefenen op eisen die aan vervoersbedrijven worden gesteld, in de aanbesteding van het regionale busvervoer door de gemeente?’. De vrijwilligers, actief in 3 provincies, gingen naar huis met een concreet plan van aanpak op provinciaal of gemeentelijk niveau.

Wil jij ook lokaal of regionaal ook meer impact? Kom dan meevlinderen en -vlooien bij PGOsupport, ik help je graag op weg!

Wil jij lokaal of regionaal ook meer impact?

Monique Schers denkt graag met je mee!

Bel of app Monique via 06 4062 5254