Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
Anke Groenen

Anke Groenen

voormalig adviseur PGOsupport

Waar is het schaap met 5 poten?

Het liep tegen het einde van de cursusdag. Dat was te zien aan de glazige ogen en rode wangen van de deelnemers. We hadden de kennis, vaardigheden en houding besproken die een patiëntenvertegenwoordiger nodig heeft. "Een schaap met 5 poten", trok een deelnemer de conclusie.

Schaap met 5 poten?

Iedereen weet dat zo’n dier niet bestaat. Een schaap met 2 of 3 poten, daar kunnen we ons iets bij voorstellen, die mist wat. Maar met 5 poten? Figuurlijk leuk bedacht, maar letterlijk zeer zeldzaam. Voor 5 poten heb je gewoon meer schapen nodig.

Dit is een illustratie van aquarelverf en zwarte inkt. Je ziet drie schapen in een weiland. Op de achtergrond een molen. Het linker schaap draagt een taart met brandende kaarsjes op haar hoofd, een dienblad met kopjes en een koffiekan op één poot en twee linten met kopjes om haar lijf. Dit schaap heeft slechts twee poten; één waarop zij staat en één waarop zij het dienblad draagt. Ze lacht. Naast haar staat een schaap op één voorpoot. Meer poten heeft dat schaap niet. Met haar staart draagt deze een gele vlag (aan een stok) waarop ‘Wij willen stem!’ geschreven staat. Dit schaap heeft een ridderhelm op het hoofd en lijkt iets te schreeuwen. Hiernaast staat een schaap die een mobieltje in de poot heeft. Dit schaap lijkt in gesprek. Om haar schouder draagt ze een leren aktetas. Dit schaap heeft drie poten.
Illustratie: Leontine Hoogeweegen, www.tienstekenlab.nl

En de patiëntenvertegenwoordiger? Dat is ook maar een mens. Die heeft niet alle eigenschappen om in z’n eentje belangen te behartigen. Daar heb je een team voor nodig.

Competenties van een patiëntenvertegenwoordiger

Dus ga je samen aan de slag. Je vertegenwoordigt niet alleen jezelf, maar spreekt namens een patiëntengroep. Door intensief contact met je achterban, weet je wat er leeft en bepaal je gezamenlijk welke onderwerpen je over de bühne wilt brengen. En daar komt best wat bij kijken. Je hebt er verschillende vaardigheden en houdingen voor nodig. Om te beginnen: openstaan voor signalen uit de achterban. Sterker nog: er gestructureerd naar op zoek gaan.

Contact met je achterban

De mogelijkheden om de achterban te raadplegen en knelpunten te achterhalen zijn eindeloos: van shadowing tot focusgroep, van enquête tot panel. Hoe onderzoek je de mening en wensen van de achterban, hoe schrijf je het op? Wat neem je ervan mee in je gesprek met zorgverzekeraar, gemeente of ziekenhuis, of in een richtlijncommissie?

En heel belangrijk: hoe breng je het over de bühne? Wie staat op de voorgrond? Wie onderhoudt contact met jouw achterban, wie organiseert? Dat zijn nogal wat verschillende activiteiten.

Een ideale mix van mensen in de juiste rol maakt een sterk team.

Leren of lenen?

Die kennis, vaardigheden en houding kun je gedeeltelijk aanleren, maar voor een ander deel bepalen je karakter en kernkwaliteiten het succes. Ken dus ook je beperkingen! Aangezien het ondoenlijk is een schaap met 5 poten te vinden of te worden, kun je beter de ontbrekende competenties binnen je organisatie lenen. Een ideale mix van mensen in de juiste rol maakt een sterk team.

Het spreekwoordelijke schaap met 5 poten ben je samen.