
Wegwijs in de klinische epidemiologie
Cursusdetails
- Voor wie
- Leden van referentenpanels, beoordelingscommissies en adviespanels van patiëntenorganisaties en/of gezondheidsfondsen
- Duur
- 2 online sessies
- Niveau
- Gevorderd
- Leerpad
- Patiëntenparticipatie
- Kosten
- € 100,- statiegeld
Leer hoe je je kennis inzet bij het vormen van je advies of oordeel over een onderzoeksvoorstel.
Beoordeel jij onderzoeksaanvragen voor een subsidiegever vanuit cliënten- en naastenperspectief. Of geef jij onderzoekers advies over hun onderzoeksvoorstel? Dan is dit een cursus voor jou!
Doorgrond de onderzoeksaanvraag
Als lid van een panel of commissie beoordeel je of geef je advies over onderzoeksaanvragen. Je doet dat vanuit het cliënten- en naastenperspectief. Om de beoordeling goed te kunnen doen is het belangrijk dat je de onderzoeksaanvraag kunt doorgronden. Door wetenschappelijke taal en begrippen kan dat ingewikkeld zijn.
In deze cursus leer je meer over epidemiologie en over begrippen en termen die gangbaar zijn in onderzoek. Niet om wetenschapper te worden, maar om met die kennis je oordeel of advies goed te kunnen vormen en onderbouwen. Meer kennis over de methodologie van onderzoek kan de kwaliteit van je beoordeling en advies verhogen en daarmee ook de kwaliteit van het onderzoek.
Kwaliteit verhogen
De cursus is ontstaan vanuit de behoefte van cliëntreferenten en -adviseurs. Zij wilden meer leren over onderzoek en onderzoeksmethoden. Niet alleen om steviger advies kunnen geven, maar omdat het dan voor henzelf ook gemakkelijker wordt. De cursus werd ontwikkeld in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland, MIND, enkele referenten van beide panels, en de trainers.
“Zorg dat deze cursus in het pakket blijft. Voor alle mensen die met het beoordelen van subsidieaanvragen bezig zijn een verrijking.”
Inhoud van de cursus
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Evidence based medicine
-
Primaire & secundaire uitkomstmaten
-
Doelpopulatie, onderzoekspopulatie en generaliseerbaarheid
-
Causaal onderzoek en predictie onderzoek
-
Effectonderzoek en alternatieven voor een RCT
Je luistert niet alleen naar de trainers, maar je gaat ook actief in gesprek en aan de slag met je medecursisten.
Toepassing in je werk als beoordelaar of adviseur
In de cursus maken we bij ieder thema een koppeling naar hoe jij deze kennis over klinische epidemiologie kunt inzetten bij het geven van een beoordeling of advies vanuit cliëntenperspectief.
Meer lezen?
Trainer Eva Vroonland vertelt meer over het belang en de totstandkoming van de cursus Wegwijs in de klinische epidemiologie.
“Deze cursus geeft een goede mix tussen praktijk en theorie. Goed afgebakende onderdelen en onderwerpen, mooie samenhang.”