Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
Joos Vaessens

Joos Vaessens

voormalig directeur PGOsupport

Wie heeft mijn kaas gepikt?

Recent las ik het boekje ‘Wie heeft mijn kaas gepikt’ van Spencer Johnson en Ken Blanchard. Een mooi metaforisch verhaal over veranderen: 2 minimensen en 2 muizen vertonen exemplarisch gedrag dat hoort bij veranderingen. Leuk om te lezen en het zet zeker aan tot denken.

Slachtoffergedrag

De muizen en de mensen hebben het goed, tot de kaas op begint te raken. De reactie van de minimensen is, u raadt het al: "Wie heeft mijn kaas gepikt?". Het slachtoffergedrag verlamt vervolgens de mensen. Terwijl de muizen allang weer nieuwe voorraden hebben gevonden, lijden de minimensen honger.

Illustratie in zwarte fineliner en kleurpotlood. Je ziet vier figuren in rolstoelen naast elkaar aan tafel zitten. Op tafel ligt een rood/wit geruit tafelkleed. Voor de vier figuren liggen lege witte borden met daarop kleine vlaggetjes aan prikkertjes. Aan de prikkertjes zitten geen blokjes kaas (meer?) De glazen zijn leeg en staan op hun kop. Bestek ligt werkeloos naast de borden. Links zit een man met een groen gezicht somber naar zijn bord te kijken. Naast hem zit een oudere vrouw in panterjurk met een geel gezicht ongelukkig omhoog te kijken. Daarnaast kijkt een man met zijn hoofd gedeeltelijk in verband verlamd vooruit en daarnaast zien we een figuur wat erg op een muis/mens lijkt. Hij drukt zich omhoog en zijn neus steekt buiten het kader van de tekening. Ruikt hij daar kaas? Hij is het enige figuur aan tafel die vrolijk kijkt. Achter deze vier figuren zie we een labyrint waarin muizen rondlopen die kaas zoeken en vinden.
Illustratie: Leontine Hoogeweegen, www.tienstekenlab.nl

De voorraad slinkt

Na een half jaar werken voor en met patiënten- en gehandicaptenorganisaties constateer ik dat de kaasvoorraad snel slinkt. Ik maak me zorgen over de wendbaarheid van de organisaties. Veel patiëntenorganisaties kloppen bij PGOsupport aan voor ondersteuning bij het vinden van leden, vrijwilligers en bestuurders. Natuurlijk denken we actief mee, maar stel dat de kaas van de organisaties - de leden, vrijwilligers, bestuursleden op aan het raken is? Wat dan ……?

Tijd voor verandering

Ledenorganisaties kampen met teruglopende ledenaantallen. De vrijwilliger van nu is niet meer de vrijwilliger van vroeger. Mensen vinden voor een korte gerichte klus, een afgebakende en overzichtelijke taak, dat lukt nog wel. Maar vrijwilligers gaan geen langdurige verbintenis meer aan. Laat staan als daar verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid bij komt kijken. Kortom, de bodem van de kaasvoorraad is in zicht. Tijd voor verandering.

Nieuwe kaas

Wat nodig is, is dat we net als de muizen in het verhaal, weer op pad gaan naar nieuwe kaas. Of dat dezelfde kaas zal zijn... Ik waag het te betwijfelen. Maar eten vinden we zeker. Zoek je mee?

Recent is PGOsupport gestart met een nieuw netwerk waarin patiëntenorganisaties gezamenlijke vraagstukken in kaart brengen zonder elkaar in de klem te houden van 'oude' oplossingen. Hoewel de ervaringen ermee nog pril zijn, lijkt het een aanpak die kan werken om echt nieuwe wegen te vinden.
Graag neem ik het initiatief om een zoektocht te beginnen naar nieuwe kaas. Doe je mee?