Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
online en op maat voor MIND

*Hoe verzorg je een gastles of workshop?

Cursusdetails

Voor wie
Vrijwilligers en medewerkers van MIND die gastlessen, workshops of een bijdrage aan trainingen (gaan) verzorgen.
Duur
5 x 3 uur online
Leerpad
Patiëntenparticipatie
Bekijk de cursusvoorwaarden icon.new_tab.title

De cursus bereidt jou voor op het geven van online of fysieke gastlessen.

Krijgt je organisatie regelmatig verzoeken om vanuit ervaringsdeskundigheid een gastles of workshop te verzorgen? En wil jij daar wel een bijdrage aan leveren? Dan is deze praktische online cursus iets voor jou!

Inhoud

Je leert je ervaringsverhaal te gebruiken voor een gastles of workshop. 

We onderscheiden in de cursus ervaring, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Daarnaast leer je basis didactische vaardigheden, zoals:

  • doel en doelgroep bepalen
  • een opzet maken
  • passende werkvormen bedenken en uitwerken
  • je bijeenkomst structureren
  • hulpmiddelen inzetten

Hiermee ga je vervolgens zelf aan de slag, je maakt een ontwerp en oefent daarmee in de groep. Ook leer je omgaan met vragen, reacties, emoties, grenzen aangeven, onverwachte of lastige situaties in zo’n bijeenkomst.

Opzet

De cursus bestaat uit 5 online bijeenkomsten van 3 uur. Voor elk dagdeel maak je een voorbereidende opdracht, dit kost gemiddeld zo’n 1,5 à 2 uur per keer.
Deze opdrachten vormen een wezenlijk onderdeel van de cursus en zijn dus niet facultatief.

Aan de slag met wat je leert

Zo ga je voorafgaand aan dagdeel 3 of 4 zelf aan de slag met wat je tot dan toe geleerd hebt. Je maakt een opzet voor een gastles of workshop en presenteert een stukje van die gastles aan je medecursisten tijdens bijeenkomst 3 of 4. Je laat dan zien hoe je aan de slag bent gegaan en wat het resultaat is.

Het is zeer gewenst dat je het dagdeel waarin je niet aan de beurt bent toch aanwezig bent bij de online sessie. Dat toont je betrokkenheid en geeft je de kans om te leren hoe je effectieve feedback geeft.

Terugkomsessie

Na ongeveer 3 maanden is er een terugkomsessie (online bijeenkomst 5) waarin we jouw ervaring met een gastles bespreken. Om daar met elkaar van te leren.

Spreekt dit je aan, wil je investeren in jezelf en sta je klaar om voor je organisatie een gastles, workshop of presentatie te verzorgen? Meld je dan aan voor deze boeiende cursus!

Er zijn helaas (nog) geen geplande cursusdagen.

Wij houden je graag op de hoogte per e-mail wanneer deze cursus (opnieuw) wordt ingepland.