Ga direct naar de content

Advies impact en bereik

Impact: organisaties willen het graag hebben én subsidieverstrekkers willen er steeds vaker bewijs van. PGOsupport helpt je organisatie in het impactgericht werken. Niet alleen patiëntenorganisaties, maar ook zorg- en welzijnsorganisaties, beleidsmakers en onderzoekers.

Deel deze pagina:

Tijd en geld zijn schaars. Hoe zet je dat zo effectief mogelijk in? Dat kan door impactgericht te werken. Ook steeds meer subsidieverstrekkers en samenwerkingspartners verwachten impact van patiënten- en cliëntenorganisaties.

Aantoonbare toegevoegde waarde

Impact is de verandering die je teweegbrengt bij of voor je achterban. Het gaat om de toegevoegde waarde die je levert. De impact van jouw organisatie of project is de toegevoegde waarde die alleen door jouw organisatie, project of activiteit bereikt is.

Stapsgewijs impact realiseren

Impactgericht werken doe je in stappen:

 • achterhaal de exacte behoefte of een knelpunt bij de (brede) achterban met een raadpleging
 • formuleer de missie: wat wil je realiseren?
 • bedenk welke activiteiten nodig zijn om die missie te bereiken
 • breng de verwachte effecten van die activiteiten in kaart en kies vervolgens de meest effectieve activiteiten
 • bedenk wat je moet meten om de impact vast te stellen, en
 • hoe je kunt (bij)sturen om de impact te vergroten

Voordelen impactgericht werken

Impactgericht werken heeft zowel op project- als organisatieniveau veel voordelen. Het:

 • geeft focus dankzij je heldere missie
 • helpt je keuzes te maken, doordat je vooraf de effecten van je activiteiten inzichtelijk maakt
 • biedt je een goed verhaal binnen en buiten je organisatie door de heldere missie en onderbouwde keuzes
 • creëert draagvlak, omdat je gezamenlijk het verhaal opstelt. Ieders rol wordt hiermee duidelijk
 • overtuigt potentiële financiers doordat je de meerwaarde aantoont
 • motiveert vrijwilligers en medewerkers om mee te werken aan een concreet resultaat.

Samen met PGOsupport meer impact en bereik

PGOsupport heeft een uitgebreid aanbod voor impactgericht werken. Van advies en opleiding, tot begeleiding bij het traject en de impactmeting. Zo helpen we je graag op weg met impactgericht werken.

Online kennismodule impact en bereik

In de online module Impact van PGOsupport leer je in een uurtje meer over impact en bereik. Ook vind je er een handige checklist en ander materiaal. De online kennismodule is voor patiënten- en cliëntenorganisaties onderdeel van een adviestraject. Een adviestraject is volledig maatwerk. Afhankelijk van de vragen van de organisatie kan dit traject kort of lang zijn. Wil je hiermee aan de slag? Neem dan contact op.

Kom flirten met impact

Ben je geïnteresseerd in impactgericht werken? Maar weet je nog niet waar je kunt beginnen? Maak een afspraak voor een korte impactscan, een online gesprek (20 min.) met Rineke Geschiere. Na dit gesprek weet je waar jouw organisatie staat met impact en bereik. En welke vervolgstappen je kunt zetten.

3 bijeenkomsten

Het neerzetten van je impactverhaal is een eerste stap. In 3 bijeenkomsten begeleiden we je organisatie naar een eerste versie van een impactverhaal. Tussen deze bijeenkomsten ga je aan de slag met het uitwerken van je impactverhaal en andere opdrachten. Lees meer over het maken van je impactverhaal.

Brede analyse voor projectsubsidie VWS

Organisaties die een instellingssubsidie ontvangen, kunnen vanaf 1 januari 2024 ook een projectsubsidie voor meer impact en bereik aanvragen (stroom 2 op website Dus-I). PGOsupport kan - kosteloos - een brede analyse maken van jouw organisatie en een advies geven over het verandervraagstuk om impactgerichter te werken. Ook geven we advies over de te zetten stappen om dit verandervraagstuk aan te pakken. Neem voor meer informatie contact op met Rineke Geschiere van PGOsupport.

Voor patiëntenorganisaties kosteloos 

De ondersteuning van landelijk werkende patiënten- en gehandicaptenorganisaties voeren wij uit in opdracht van het ministerie van VWS. Daarom hoeven wij voor deze dienstverlening geen kosten in rekening te brengen. Voor andere organisaties zijn er wel kosten aan verbonden. Neem vrijblijvend contact op voor een verkennend gesprek.

Meer weten?

Neem contact op met
Rineke Geschiere

Rineke Geschiere

organisatieadviseur

Meer lezen