Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening

Kennismaking met docenten én cursist Communiceren met impact

PGOsupport verwelkomt jaarlijks meer dan 1.000 cursisten bij één of enkele van de ruim 100 cursussen. Wie zijn de docenten en cursisten, wat leren zij van en met elkaar? We spreken cursist Andrea Roelofs en docenten Hermien Dannenberg en Eva Keblusek over de cursus Communiceren met impact. Volgens Andrea, net als alle cursussen van PGOsupport: “Van hoge kwaliteit.”

Cursist Andrea Roelofs

Andrea Roelofs is vrijwilliger bij Sarcoïdose.nl, de belangenorganisatie voor mensen met sarcoïdose. Ze volgde bij ons de cursus ‘Communiceren met impact’. Wat heeft haar dat opgeleverd?

portret van Andrea Roelofs
Andrea Roelofs, vrijwilliger Sarcoïdose Nederland, cursist 'Communiceren met impact'

Goed luisteren

“Als contactpersoon en trainer heb ik veel contact met leden en vrijwilligers van de organisatie. Mensen komen soms met hele verhalen, dat vraagt wel wat van mijn communicatievaardigheden. Goed luisteren en een concrete boodschap formuleren is soms best een uitdaging.”

Eyeopener: de communicatiemuur

“Voor mij was het fenomeen ‘de communicatiemuur’ een echte eyeopener. Je denkt een boodschap helder over te brengen, maar bij de ontvanger komt die heel anders binnen. Het is handig dat ik nu verschillende stappen kan nalopen, om de oorzaak te ontdekken. En dan een nieuwe poging te wagen.”

Sprankelend en interactief

“Ik vond het bijzonder dat deze online cursus zo sprankelend was! Deze cursus was heel interactief, de trainsters deden dat bijzonder goed. Er was veel uitwisseling met andere patiëntenorganisaties. Dat geeft inzicht in hoe anderen het aanpakken. Dat was erg leerzaam en interessant.”

Hoge kwaliteit

“Door de cursus ben ik veel bewuster geworden van wat ik overbreng. Ik kan beter uit een gesprek of verhaal van een ander filteren wat het doel, de boodschap of de vraag is. Daarom raad ik deze cursus van harte aan. Dat geldt overigens voor alle cursussen van PGOsupport. Die zijn altijd van hoge kwaliteit en daarom waardevol voor de professionalisering van patiëntenorganisaties. Je schiet jezelf in de voet als je jouw vrijwilligers daar niet op attendeert.”

Cursusinformatie en inschrijven

De cursus Communiceren met impact is volledig online, in 3 bijeenkomsten van telkens 3 uur. Houd rekening met een voorbereidingstijd voor de eerste bijeenkomst.
Dit najaar start de cursus op woensdag 29 september. 

Meer informatie over en inschrijven voor de cursus Communiceren met impact. Of bekijk de volledige cursusagenda.

Docenten Hermien Dannenberg en Eva Keblusek

portretfoto's van Hermien Dannenberg en Eva Keblusek
Hermien Dannenberg en Eva Keblusek, PGOsupport-trainers 'Communiceren met impact'

Maar liefst een 9 geven de deelnemers de cursus Communiceren met impact van Hermien Dannenberg en Eva Keblusek. Uit de evaluaties: 'Een prachtige cursus waar niets aan ontbreekt,' en 'Het heeft mij erg geholpen bij het voeren van gesprekken, hoe om te gaan met weerstand en mijn rust te bewaren.'

Interacties begrijpen

De trainers zijn er blij mee: “Als mensen meer begrijpen van wat er in interacties gebeurt, kunnen ze bijsturen in bijvoorbeeld een gesprek. Zo krijgen ze meer voor elkaar. Óf ze snappen beter waarom iets niet mogelijk blijkt.”

Samen een goed resultaat realiseren

Hermien en Eva verzorgen al ruim 7 jaar cursussen voor PGOsupport. Beiden hebben ruime ervaring als trainer en coach, onder meer in de zorg en het sociaal domein. “We werken vanuit het principe ‘Ik ben oké, jij bent oké’. De kern van ons werk: mensen helpen om het beste in zichzelf en elkaar boven te halen, om zo samen een goed resultaat te realiseren.”

Communiceren en samenwerken

“Communiceren en samenwerken zijn en blijven uitdagingen voor de meeste mensen. Bij patiëntenorganisaties zien we daarbij, dat er steeds meer op de schouders van minder mensen komt te liggen. Het is moeilijk om voldoende vrijwilligers te vinden. De vrijwilligers die je hebt wil je niet kwijt en dat maakt het lastig om ze aan te spreken.”

Voordelen van online

Ook Hermien en Eva geven hun cursussen sinds corona helemaal online. Dat was wennen, maar ze zien eigenlijk vooral positieve kanten: “Het is een groot voordeel dat meer mensen mee kunnen doen, ook mensen voor wie reizen niet lukt of lastig is. Bovendien, online is de nieuwe werkelijkheid. Daar moeten onze cursisten in hun praktijk ook mee dealen. Dus dat leren ze nu ook in de cursus: hoe maak je het interactief en boeiend? De deelnemers ervaren hoe je daarvoor chat, schermdelen, break-out rooms en mentimeter kunt gebruiken.”

Omgaan met haperingen en hindernissen

Het gaat natuurlijk niet altijd vlekkeloos: "Soms hapert de verbinding of is er iets mis met het geluid. Maar haperingen en hindernissen heb je bij live ontmoetingen net zo goed. Het gaat erom: hoe ga je daarmee om, kun je schakelen, denk je in mogelijkheden?
Live ontmoeten geeft een extra dimensie, zeker bij een onderwerp als communicatie. Daarom is online met name het letten op non-verbale communicatie extra belangrijk.”

Kwetsbaar opstellen

Ze zijn onder de indruk van hun cursisten: “Het is echt mooi om te zien dat mensen zich ook (en soms juist) online kwetsbaar durven op te stellen. We leren mooie, leergierige mensen kennen die vaak met humor om kunnen gaan met hun aandoening. Die zich met hart en ziel inzetten voor hun organisatie. We leren veel van hun persoonlijke verhalen. Als buitenstaander zie je lang niet altijd aan iemand wat diegene heeft. En er komt vaak zoveel meer kijken bij het hebben van een aandoening.”

Schrijf je in!

Meer informatie over en inschrijven voor de cursus Communiceren met impact

 

Meer weten over onze cursussen?

Neem contact op met Karin de Lange

Mail Karin