In deze cursus leer je om je patiënten- of cliëntenorganisatie als spreker te vertegenwoordigen met een gastles of workshop. Met jouw ervaringsdeskundigheid ontwerp je een goede les of bijdrage aan een training, en oefen je die voor de groep. Deze cursus is deels op locatie, deels online.
Krijgt je organisatie regelmatig verzoeken om op basis van ervaringsdeskundigheid een gastles of workshop te verzorgen? En wil jij daar wel een bijdrage aan leveren? Dan is deze praktische cursus iets voor jou!
Inhoud
We onderscheiden in de cursus ervaring, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Je ontwerpt met je eigen ervaringsverhaal een gastles of workshop en oefent daarmee voor de groep.
In de cursus komen ook basis didactische vaardigheden aan de orde, zoals:
- doel en doelgroep bepalen
- een opzet maken
- passende werkvormen bedenken en uitwerken
- je bijeenkomst structureren
- hulpmiddelen inzetten
Opzet
De cursus bestaat uit een mix van zelfstudie (voorafgaand aan elke bijeenkomst), 2 bijeenkomsten op locatie en 2 online bijeenkomsten. De voorbereidingsopdrachten zijn een verplicht onderdeel.
- Zelfstudie: je bereidt je voor op de eerste bijeenkomst. Je krijgt hiervoor toegang tot ons online leerplatform, waar je de materialen en opdrachten vindt. Benodigde tijd: 2 uur.
- Sessie 1 op locatie, we duiken in de theorie en oefenen ermee. Duur: 3 uur.
- Zelfstudie: op het platform vind je het ‘huiswerk’ voor de volgende (online) bijeenkomst. Duur: 2 uur.
- Sessie 2 online, duur: 3 uur.
- Zelfstudie: je maakt een opzet voor een gastles of workshop om er een deel van te presenteren in de volgende bijeenkomst. Benodigde tijd: 2 uur.
- Sessie 3 op locatie: je presenteert een deel van je gastles of workshop aan je medecursisten en laat zien hoe je te werk bent gegaan. Duur: 6 uur.
- Sessie 4 online: na ongeveer 3 maanden is er een terugkomsessie om de ervaringen te bespreken die jullie met het geven van gastlessen inmiddels hebben opgedaan. Duur: 1,5 uur.
Je leert
- hoe je je eigen ervaringsverhaal gebruikt voor de opzet van een gastles of workshop
- hoe je omgaat met vragen, reacties, emoties, grenzen, onverwachte of lastige situaties tijdens een bijeenkomst
Voor wie?
De cursus is bedoeld voor vrijwilligers en medewerkers die voor patiënten- en cliëntenorganisaties gastlessen, workshops of een bijdrage aan trainingen verzorgen of dat willen gaan doen. Je beschikt over de basis presentatievaardigheden, over enthousiasme en je wilt graag leren.
Ervaring Stomavereniging
Lees hoe deze cursus ontwikkeld is door de Stomavereniging: Gastles geven met je eigen verhaal als basis (nieuws, 20 maart 2018)
Heel praktisch bruikbaar, ik voel me nu veel zekerder voor de groep