Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
ervaringen van je achterban

Focusgroepen begeleiden

Duur 1 dag
Doelgroep Leden van patiënten- en gehandicaptenorganisaties die focusgroepinterviews willen houden
Kosten € 100,- statiegeld
Locatie PGOsupport, Utrecht
Niveau Basis 
Leerpad Achterbanraadpleging

Inschrijven mogelijk tot 18 september 2018

Inschrijven

Leer in deze cursus hoe je een focusgroep organiseert en het gesprek binnen de groep effectief begeleidt.

Focusgroep

De verschillende ervaringen van je achterban verkennen, verbeterpunten opsporen of input verzamelen voor onderzoek, richtlijnen of beleid? Dat kan met een focusgroep. Een focusgroep is een groep van 6 tot 12 deelnemers die met elkaar in discussie gaat over een onderwerp. Het is een kwalitatieve onderzoeksmethode om ervaringen, meningen en wensen van patiënten te verzamelen, analyseren en prioriteren. Je krijgt hiermee inzicht in het verhaal achter het signaal. 

Inhoud 

Tijdens de cursus komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: 

  • wat zijn focusgroepinterviews en waar zijn ze geschikt voor?
  • wat komt er allemaal bij kijken: voorbereiden, doelgroep bepalen, vragenlijst opstellen, taakverdeling, resultaten rapporteren?
  • aan de slag met een vragenlijst of topiclijst
  • oefenen in het begeleiden van focusgroepen met verschillende gesprekstechnieken, aandacht verdelen over deelnemers en onderwerpen, omgaan met lastige situaties

Intake

De trainer neemt vooraf telefonisch contact op voor een intake. Hierbij komt onder andere aan bod welke ervaring je hebt met groepen en wat je leerdoelen zijn.

Handleiding

Je ontvangt de handleiding Focusgroepinterviews met zowel theorie als praktische voorbeelden, zoals checklists en interviewvragen. Kijk voor  meer informatie over deze handleiding op het Participatiekompas

Trainers

Ilse Raats – Trainer

Ilse Raats

Ilse Raats is adviseur, trainer en projectleider patiëntgerichte zorg bij Raats voor Mensgerichte Zorg. Ze heeft een brede deskundigheid op het gebied van patiëntgerichtheid en patiëntenparticipatie.

Martine Versluijs – Trainer

Martine Versluijs

Martine Versluijs is adviseur inbreng cliëntperspectief bij PGOsupport, met als aandachtsgebieden richtlijnen en zorgstandaarden.

Inschrijving cursus

* Deze velden zijn verplicht

Je naam:
Aanhef
Voorzieningen
Nieuwsbrief
Voorwaarden *