Ga direct naar de content

Een veelzijdige patiëntenvertegenwoordiger

2 november 2018

Het liep tegen het einde van de cursusdag. Dat was te zien aan de glazige ogen en rode wangen van de deelnemers. We hadden de kennis, vaardigheden en houding besproken die een patiëntenvertegenwoordiger nodig heeft. "Een schaap met 5 poten", trok een deelnemer de conclusie.

Blog van voormalig adviseur patiëntenparticipatie Anke Groenen

Deel deze pagina:

Schaap met 5 poten?

Iedereen weet dat zo’n dier niet bestaat. Een schaap met 2 of 3 poten, daar kunnen we ons iets bij voorstellen, die mist wat. Maar met 5 poten? Figuurlijk leuk bedacht, maar letterlijk zeer zeldzaam. Voor 5 poten heb je gewoon meer schapen nodig.

Illustratie: Leontine Hoogeweegen, www.tienstekenlab.nl

En de patiëntenvertegenwoordiger? Dat is ook maar een mens. Die heeft niet alle eigenschappen om in z’n eentje belangen te behartigen. Daar heb je een team voor nodig.

Competenties van een patiëntenvertegenwoordiger

Dus ga je samen aan de slag. Je vertegenwoordigt niet alleen jezelf, maar spreekt namens een patiëntengroep. Door intensief contact met je achterban, weet je wat er leeft en bepaal je gezamenlijk welke onderwerpen je over de bühne wilt brengen. En daar komt best wat bij kijken. Je hebt er verschillende vaardigheden en houdingen voor nodig. Om te beginnen: openstaan voor signalen uit de achterban. Sterker nog: er gestructureerd naar op zoek gaan.

Contact met je achterban

De mogelijkheden om de achterban te raadplegen en knelpunten te achterhalen zijn eindeloos: van shadowing tot focusgroep, van enquête tot panel. Hoe onderzoek je de mening en wensen van de achterban, hoe schrijf je het op? Wat neem je ervan mee in je gesprek met zorgverzekeraar, gemeente of ziekenhuis, of in een richtlijncommissie?

En heel belangrijk: hoe breng je het over de bühne? Wie staat op de voorgrond? Wie onderhoudt contact met jouw achterban, wie organiseert? Dat zijn nogal wat verschillende activiteiten.

Een ideale mix van mensen in de juiste rol maakt een sterk team.

Leren of lenen?

Die kennis, vaardigheden en houding kun je gedeeltelijk aanleren, maar voor een ander deel bepalen je karakter en kernkwaliteiten het succes. Ken dus ook je beperkingen! Aangezien het ondoenlijk is een schaap met 5 poten te vinden of te worden, kun je beter de ontbrekende competenties binnen je organisatie lenen. Een ideale mix van mensen in de juiste rol maakt een sterk team.

Het spreekwoordelijke schaap met 5 poten ben je samen.