Ga direct naar de content

Me, Myself & My Disease: lotgenoten leren omgaan met een aandoening

In deze train-de-trainer cursus leer je hoe je mensen uit de achterban van jouw patiëntenorganisatie een cursus geeft die ze beter leert omgaan met hun ziekte of aandoening.

In het kort

Voor wie?

Vrijwilligers en medewerkers van patiënten- en cliëntenorganisaties die zich willen inzetten als trainer.

Tijdsinvestering

3 sessies van 3,5 uur en minimaal 1,5 uur aan opdrachten en zelfstudie per sessie

Type cursus

Bijeenkomsten op locatie, online zelfstudie

Kosteloos

Deze cursus is voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties kosteloos. Lees meer bij Voor wie.

Bekijk de cursusvoorwaarden

Leven met een aandoening is niet makkelijk, op momenten zelfs zeer zwaar. Kunnen omgaan met je aandoening kan het leven beter hanteerbaar maken.
Wil jij de leden van jouw patiëntenorganisatie leren hoe ze dat kunnen doen? Hoe ze de regie op hun leven kunnen (her)pakken en de ziekte kunnen inpassen? Dan is deze cursus iets voor jou. Na het volgen van deze cursus kun je de training Me, Myself & My Disease zelf geven, samen met een cotrainer.

Inhoud

Tijdens de cursus krijg je bouwstenen aangereikt die je helpen om jouw lotgenoten bij te brengen hoe ze om kunnen gaan met hun aandoening. Die bouwstenen zijn:

 1. kennis over groepsprocessen en didactiek
 2. kennis over de cursus Me, Myself & My Disease
 3. oefeningen om het geleerde toe te passen.

De cursus duurt 3 dagdelen waarna je in staat bent om de cursus Me, Myself & My Disease zelf toe te passen op jouw doelgroep.

Opzet

De cursus bestaat uit een mix van zelfstudie, voorbereidingsopdrachten en 3 bijeenkomsten op locatie. De opzet van de cursus is als volgt.

 1. Intake: bij aanmelding vul je een intakeformulier in. Naar aanleiding daarvan wordt mogelijk nog contact met je opgenomen voor meer informatie.
 2. Sessie 1: je maakt kennis met de inhoud de training Me, Myself & My Disease. Je leert over de opzet van de training en het waarom achter de verschillende onderdelen.
 3. Sessie 2: je doet kennis op over groepsprocessen en didactische vaardigheden. Denk daarbij aan omgaan met emoties, overdragen van kennis en het hanteren van groepsprocessen.
 4. Sessie 3: hier komt alle inhoud samen en oefen je het geven van de training Me, Myself & My Disease.
 5. Voorbereiding: per sessie voer je voorbereidingsopdrachten uit. Dit vraagt per sessie minimaal 1,5 uur tijdsinvestering.

Over de training Me, myself and my Disease

Met deze cursus leer je de training Me, Myself & My Disease geven aan groepen mensen met een chronische ziekte. Maar in de training staat de persoon centraal en niet de ziekte.

Me, Myself & My Disease gaat in op vragen als:

 • hoe kun je de regie weer krijgen over je leven als je een chronische ziekte hebt?
 • Waarom doe je dingen op een bepaalde manier, en hoe kun je daar stapje voor stapje verandering in brengen?
 • Hoe verzamel je het juiste zorgteam om je heen?
 • Waar heb je zelf invloed op en hoe ga je om met dat waar je geen invloed op hebt? 

Deze cursus is met financiering van ZonMw, ontwikkeld door Crohn & Colitis NL, de patiëntenvereniging voor mensen met IBD (chronische darmziekten). Deze training is anders dan andere trainingen, omdat: 

 • het een compleet programma is dat veel aspecten van het leven met een chronische ziekte aanpakt.
 • de combinatie van deels op locatie en deels online de training makkelijk te volgen maakt voor de doelgroep.
 • de insteek van een trainerskoppel met een ervaringsdeskundige én iemand met medische achtergrond zorgt dat de doelgroep zich heel goed begrepen voelt. 

Voor wie?

De cursus is voor vrijwilligers en medewerkers van patiënten- en cliëntenorganisaties die zich willen inzetten als trainer. Minimaal hbo-werk/ denkniveau is wenselijk, of een opleiding in het maatschappelijk domein zoals coaching, ervaringsdeskundigheid, maatschappelijk werk.

Ervaring van een deelnemer

“De training laat je nadenken over jezelf, wat je belangrijk vindt en hoe je met de ziekte omgaat. Het is heel fijn dat je deze training in een groep doet. Je herkent situaties bij elkaar. Dit maakte dat ik me gesteund voelde tijdens het leerproces. Het is een unieke cursus: er zijn er niet veel zoals deze. Ik raad een ander zeker aan om mee te doen!”
- cursist eerdere training

In het kort

Voor wie?

Vrijwilligers en medewerkers van patiënten- en cliëntenorganisaties die zich willen inzetten als trainer.

Tijdsinvestering

3 sessies van 3,5 uur en minimaal 1,5 uur aan opdrachten en zelfstudie per sessie

Type cursus

Bijeenkomsten op locatie, online zelfstudie

Kosteloos

Deze cursus is voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties kosteloos. Lees meer bij Voor wie.

Bekijk de cursusvoorwaarden

Trainer

Christa Vermeer is zorgverlener, trainer en docent. Vanuit een persoonlijke ervaring is zij geraakt door de mens achter de patiënt en biedt ze mensen ondersteuning vanuit haar praktijk. Samen met Margot van Zon ontwikkelde zij voor Crohn en Colitis NL de training ‘Me, myself & IBD’.

Trainer

Margot van Zon is ervaringsdeskundige, coach en trainer. Vanuit haar bedrijf Bekroond Leven coacht zij mensen om beter te leren omgaan met hun ziekte. Samen met Christa Vermeer ontwikkelde zij voor Crohn en Colitis NL de training ‘Me, myself & IBD’

Er zijn helaas (nog) geen geplande cursusdagen

Wij houden je graag per e-mail op de hoogte wanneer deze cursus (opnieuw) wordt ingepland.