Ga direct naar de content

Cursus gezondheidsvaardigheden: hoe bereik je iedereen?

13 januari 2023

Voor 1 op de 4 mensen zijn teksten over zorg en gezondheid te moeilijk. Grote kans dat dat ook bij jouw patiëntenorganisatie het geval is. Onze nieuwe cursus Gezondheidsvaardigheden gaat over begrijpelijk communiceren. 2 cursisten en de trainer aan het woord.

Deel deze pagina:

In deze nieuwe cursus van PGOsupport leer je de communicatie van je patiëntenorganisatie te beoordelen op begrijpelijkheid. Ook leer je bestaande web- en folderteksten te vereenvoudigen.

Daarmee kun je het bereik van je organisatie gericht vergroten. Dat werkt door in de kwaliteit van de patiëntenvertegenwoordiging en het versterkt je organisatie. Want zo boor je een nieuwe groep mensen aan die mogelijk actief wil worden.

De cursus Gezondheidsvaardigheden bestaat uit 1 bijeenkomst in Utrecht en 2 online sessies plus huiswerkopdrachten. Vooraf volg je een online module van een uur. Hierin leer je meer over lage gezondheidsvaardigheden en de effecten daarvan. In totaal kost deze cursus je ongeveer 13 uur. 

foto geesje tomassenGeesje Tomassen: "Prettig helder communiceren"

Geesje Tomassen is adviseur laaggeletterdheid en trainer van de cursus Gezondheidsvaardigheden van PGOsupport.

"Als je beleefd of deskundig wilt overkomen, of als je vooral volledig wilt zijn, schiet je al snel in formele en ingewikkelde taal. In de cursus sta ik met de deelnemers stil bij dit soort valkuilen. Want hierdoor mis je als patiëntenorganisatie mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden die minder taalvaardig zijn.

Geen jip-en-janneketaal

Ik vermijd altijd de term jip-en-janneketaal, je moet mensen namelijk niet aanspreken alsof het kleuters zijn. Voor het vergroten van je bereik gaat het er vooral om dat je prettig en helder communiceert. Want zo vergroot je de kans dat iedereen die bepaalde informatie zoekt die ook daadwerkelijk vindt. Cursisten leren daarom beoordelen hoe ingewikkeld de teksten van hun folders en website zijn.

Voor het vergroten van je bereik gaat het er vooral om dat je prettig en helder communiceert.
Geesje Tomassen, trainer cursus Gezondheidsvaardigheden

In het verlengde hiervan bekijken we hoe je een bredere doelgroep echt kunt betrekken en vertegenwoordigen. Met praktijkopdrachten werken de cursisten dit stap voor stap uit en passen ze hun kennis direct toe. Hierbij kijken we steeds wat zinvol en haalbaar is voor hun patiëntenorganisatie. Zo gaat de één aan de slag met het hertalen van folderteksten, een ander vervangt ingewikkelde grafieken door pakkende plaatjes, en nog een ander tuigt een heel project op. Allemaal goed!"

foto petra vermeulenPetra Vermeulen: "Ga na of je informatie is geland"

Petra Vermeulen is voorlichter bij de infolijn van de Psoriasis Vereniging Nederland.

"Afgelopen jaren heb ik meerdere cursussen bij PGOsupport gevolgd. De kennis is altijd goed, op maat gesneden, actueel en direct toepasbaar. Begin dit jaar volgde ik de online module Gezondheidsvaardigheden, die nu als voorbereiding op het thema in de cursus Gezondheidsvaardigheden is opgenomen.

Controleer of je informatie ook echt overkomt.
Petra Vermeulen, voorlichter Psoriasis-Infolijn

De online module zet je met een voorbeeldfilmpje en allerlei praktische informatie aan het denken over de vraag: hoe help je mensen met weinig taalvaardigheden of een migratieachtergrond zo goed mogelijk vooruit? En hoe controleer je of je informatie ook echt overkomt?

Consequent uitvragen

Bij onze infolijn vraag ik dat nu nog consequenter uit, zeker als ik hoor dat Nederlands niet de eerste taal is van bellers. Niet alleen om te achterhalen of zij alles begrepen hebben, maar ook om te horen of ze er een vervolgstap mee kunnen zetten. Kunnen zij met een telefoonnummer bijvoorbeeld ook echt een instantie bellen om bepaalde zorg te regelen? Dankzij deze module realiseer ik me ook dat we bij de herdruk van onze folders moeten overwegen om die ook in een andere taal uit te brengen. Hetzelfde geldt voor onze website, want ook die wordt bezocht door anderstaligen."

foto marlies jansenMarlies Jansen: "Direct bruikbare tips en tools"

Marlies Jansen is communicatieadviseur bij de Stomavereniging. Foto: Joris Aben Photography

"Door deze cursus realiseerde ik me opnieuw hoeveel mensen moeite hebben met lezen. Net als veel zorgprofessionals was ik vaak geneigd dat te onderschatten. Zeker als mensen mondeling wel sterk zijn. Maar dan nog haken ze al snel af bij een iets langere tekst. Of ze beginnen er niet eens aan.

Folders herschrijven

Daarom ben ik tijdens deze cursus meteen een van onze folders gaan herschrijven, samen met een van onze vrijwilligers. Dat leverde leuke discussies op. We ontdekten bijvoorbeeld dat je metaforen, spreekwoorden en gezegden beter niet kunt gebruiken. Die maken je teksten niet duidelijker, zeker voor anderstaligen. Dus: hoe concreter, hoe beter. En nog een eyeopener: laat alle mooie inleidingen achterwege, maar val meteen met de deur in huis.

Een fantastische cursus, met tips en tools die je direct kunt toepassen.
Marlies Jansen, communicatieadviseur bij de Stomavereniging

Tijdens de cursus komt ook het gebruik van beeld aan bod. Snappen mensen de gebruikte illustraties? Staan daar niet te veel details in die alleen maar afleiden? Of kunnen foto’s tot misverstanden leiden als je er al te letterlijk naar kijkt? Daar let ik nu scherper op. En om te controleren of ik echt begrijpelijke woorden gebruik, kijk ik tegenwoordig vaak even op: www.ishetb1.nl. Heel handig bij het herschrijven van een tekst. Kortom, een fantastische cursus, met tips en tools die je direct kunt toepassen."

Magazine PGOsupport

Dit artikel is verschenen in Supporter #13, december 2022. Supporter is het magazine van PGOsupport. Wil je het ontvangen? Mail voor een abonnement je adresgegevens naar facilitair@pgosupport.nl. Dan sturen wij je het tijdschrift kosteloos toe. Lees meer over Supporter.