Ga direct naar de content

Nieuwe online module over belangenbehartiging

30 oktober 2023

PGOsupport heeft een nieuwe online module gepubliceerd over belangenbehartiging. In 45-60 minuten leer je hoe je belangenbehartiging effectief kunt aanpakken en meer resultaat bereikt. De online module is gratis toegankelijk. Na aanmelding ontvang je een login en kun je de module in je eigen tijd doen.

Deel deze pagina:

Mooie voorbeelden

De online module begint met 4 mooie voorbeelden van belangenbehartiging. Een demonstratie bij een ontoegankelijk gebouw. In gesprek gaan met kamerleden om te laten zien waar patiënten tegenaan lopen. Of een ‘dementiescan’ die precies in beeld brengt welke voorzieningen de gemeente heeft voor mensen met dementie. En er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden. Belangenbehartiging kun je op allerlei manieren doen. 

Denk altijd na over… 

Na de voorbeelden wordt het proces van belangenbehartiging in een helder plaatje gezet, dat je kan helpen. Je doorloopt de volgende vragen:

  • Wat wil je veranderen?
  • In welke krachtenveld begeef je je?
  • Wat wordt je strategie?
  • Welke mensen en middelen kun je inzetten?
  • Hoe maak je een actieplan
  • En dan: aan de slag! 

Voorbeeld 
Alzheimer Nederland maakte een businesscase voor betaalbare woningen voor mensen met dementie. Deze petitie boden ze aan aan Tweede Kamerleden. Met een scherpe timing: vlak voor een belangrijk plenair debat over het onderwerp Wonen en Zorg.

Met veel succes. Want de minister kreeg een motie om dementievriendelijk wonen op te nemen in zijn plannen en minimaal 20.000 woningen per jaar te bouwen. Maar dan komt de uitvoering… Hoe kun je ervoor zorgen, dat ook dat een succes wordt? Lees meer in de online module

Interactief

Het doorlopen van de module is interactief. Tussendoor krijg je kleine opdrachten, of vragen die je moet beantwoorden. Hierdoor denk je meteen na over je eigen vormen van belangenbehartiging. Zeker weten dat de module je gaat inspireren en op nieuwe ideeën brengt. 

Aanrader

Martine Versluijs heeft meegewerkt aan de online module. Waarom raadt ze iedereen aan deze module te bekijken? ‘Belangenbehartiging is een belangrijke pijler van een patiëntenorganisatie. Je wilt opkomen voor je achterban. Je ziet bijvoorbeeld allerlei dingen die beter kunnen. En dan is de vraag, hoe krijg je dat voor elkaar? Deze online module helpt je daarmee. Het geeft je tips voor hoe je het kunt aanpakken. Het helpt je op weg.’ Als je daarna nog meer wilt weten, kun je natuurlijk altijd terecht bij de cursussen van PGOsupport.

25 online modules

Inmiddels heeft PGOsupport 25 online modules over patiëntenparticipatie, het versterken van patiëntenorganisaties en communicatie verbeteren. Het voordeel van online modules is dat je ze in je eigen tijd kunt volgen. PGOsupport maakte de online module samen met Josephine Lambregts en Miriam van Meerten van Alzheimer Nederland.

Meer weten?

Neem contact op met
Martine Versluijs

Martine Versluijs

adviseur patiëntenparticipatie