Ga direct naar de content

Inspirerende kennismaking met de praktijk van geneesmiddelenontwikkeling

26 januari 2024

20 EUPATI NL-studenten en -fellows brachten vrijdag 19 januari een bezoek aan onderzoeksinstituut Centre for Human Drug Research (CHDR) en farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson Innovative Medicine. Beide organisaties boden een inkijkje in de praktijk van onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen.

Deel deze pagina:

EUPATI NL-student Janine Bastiaans maakte met mede-studenten een leuke vlog van de fieldtrip: 

Aan de fieldtrip naar twee organisaties die actief zijn in de geneesmiddelenontwikkeling, kon iedereen deelnemen die momenteel het EUPATI-programma volgt of dit in het verleden heeft gedaan.

Proefpersonenfoto jeroen van smeden

De eerste stop was bij het Center for Human Drug Research (CHDR). Deze non-profitorganisatie ondersteunt ontwerp en uitvoering van fase 1-onderzoeken. Hierbij is speciale aandacht voor het ontwikkelen en verbeteren van biomarkers. Jeroen van Smeden, directeur Educatie, gaf een rondleiding door het onderzoeksinstituut.

Klinisch onderzoeker Ingrid Koopmans deelde inzichten over het meten van pijn en de effecten van medicatie. Tijdens de rondleiding kon iedereen ook zelf ervaren hoe een neurologische test afgenomen werd en welke instrumenten gebruikt worden voor bijvoorbeeld huidonderzoek.

eupati-student Paul Boeren doet een concentratietest bij het cdhr
EUPATI NL-student Paul Boeren voert een concentratietest uit bij het CHDR

foto laurence maesInnovatieve therapieën

In de middag volgde een bezoek aan farmaceutisch bedrijf Janssen Nederland in Sassenheim, inmiddels opererend onder de naam Johnson & Johnson Innovative Medicine . Laurence Maes, verantwoordelijk voor de samenwerking met patiënten(organisaties), nam de groep mee in een diepgaand onderzoek naar de innovatieve CAR-T celtherapie.

Aansluitend was er tijd om vragen te stellen aan het team. Ook was er een rondleiding door de nieuwste fabriek, die momenteel nog in ontwikkeling is. Ook kon er een blik geworpen worden op de uitgebreide productieprocessen achter medicijnontwikkeling. 

Netwerk

Saskya Angevare coördineert bij PGOsupport de EUPATI NL-opleiding en volgde zelf de eerste leergang. Saskya: "Nu ik me met de organisatie en het programma bezighoud valt het me elke keer weer meer op: het netwerk van iedereen die betrokken is bij EUPATI Nederland is echt indrukwekkend.

Dat we met zo'n groep studenten bij grote namen als CHDR en Johnson&Johnson op werkbezoek mochten is al te gek. Maar dat de studenten elkaar onderling ook verder helpen, elkaar vragen kunnen stellen en van elkaars contacten gebruik kunnen maken, is enorm inspirerend. Zo kunnen we het patiëntgerichte perspectief echt bevorderen!"

Tastbaar

Voor EUPATI NL-student Janine Bastiaans maakte de fieldtrip het geneesmiddelenonderzoek tastbaar: "Wat hebben de proefpersonen bij het CHDR er veel voor over, zodat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gaan gebruiken. En de presentaties bij Johnson&Johnson hebben mij laten zien hoe gedreven onderzoekers en ontwikkelaars samenwerken om tot een nieuw geneesmiddel te komen. Ik was me er niet van bewust hoeveel schakels er in de praktijk van geneesmiddelenontwikkeling nodig zijn."

Over EUPATI NL
EUPATI NL biedt een unieke opleiding die patiëntenvertegenwoordigers volledig voorbereidt tot gelijkwaardige gesprekspartners binnen onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen. Jaarlijks doorloopt een nieuwe groep studenten gezamelijk het volledige programma van deze PGOsupport-opleiding. Naast de reguliere lesdagen is er ook ruimte voor inspiratie en praktijkervaring. Lees meer over de EUPATI NL-opleiding.

Meer weten?

Neem contact op met
Saskya Angevare

Saskya Angevare

medewerker EUPATI NL