Ga direct naar de content

Video: Patiëntenparticipatie maakt je onderzoek beter én leuker

17 januari 2023

Patiënten betrekken bij je onderzoek? Dat is altijd een goed idee, vindt onderzoeker Susanne van de Hei: “Je werkt samen met de mensen voor wie je het doet – en het is nog leuk ook!” PGOsupport maakte samen met onderzoekers een video over de meerwaarde van patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek.

Deel deze pagina:

Samenwerking met patiëntenadviespanel

In haar onderzoek naar een slimme inhalator werkt Susanne van de Hei samen met een patiëntenadviespanel van het Longfonds. “Door samenwerking met de mensen voor wie je het doet, kun je veel beter aansluiten bij wat ze nodig hebben.” De video laat zien hoe die samenwerking eruit ziet. Bekijk de video (ondertiteld):

Aan het woord komen onderzoeker Susanne van de Hei (UMCG Groningen) en de leden van het adviespanel. Eva Vroonland, adviseur patiëntenparticipatie bij PGOsupport, geeft praktische tips voor het vormgeven van patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek gaat over een slimme inhalator, een apparaatje dat inhalaties bij mensen met longziekte meet, en terugkoppelt via een app. Susanne: "We merken dat mensen dit niet altijd gebruiken zoals voorgeschreven. We doen onderzoek naar hoe we dit kunnen verbeteren."

Sterk Participatieprijs

De video kwam tot stand in een samenwerking tussen promovenda Charlotte Poot van het Leids Universitair Medisch Centrum en PGOsupport. Charlotte Poot won de Sterk Participatieprijs van het Longfonds. Met de video zet ze haar prijzengeld in om collega-onderzoekers te inspireren om patiëntenparticipatie een plaats te geven in hun onderzoek.

Kenniswebsite participatiekompas.nl

PGOsupport is kennis- en adviesorganisatie over patiëntenparticipatie en eigenaar van de kenniswebsite Participatiekompas.nl over patiëntenparticipatie. Onderdeel van deze website is de Kickstarter voor onderzoekers. Die is bedoeld voor en met onderzoekers die een stap verder willen zetten met patiëntenparticipatie. PGOsupport heeft de Kickstarter ontwikkeld in nauwe samenwerking met ZonMw, KWF kankerbestrijding, Alzheimer Nederland, Hartstichting en Harteraad en het Athena Instituut van de Vrije Universiteit.

Meer weten?

Neem contact op met
Eva Vroonland

Eva Vroonland

adviseur patiëntenparticipatie