Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
invloed uitoefenen op onderzoek

Participatie in wetenschappelijk onderzoek

Cursusdetails

Voor wie
Patiëntenvertegenwoordigers met interesse voor wetenschappelijk onderzoek en enige kennis op dat gebied
Duur
1 dag
Niveau
Basis
Leerpad
Onderzoek
Kosten
€ 100 statiegeld
Bekijk de cursusvoorwaarden icon.new_tab.title

Introductiecursus over de invloed van patiëntvertegenwoordigers in wetenschappelijk onderzoek.

Mensen met een chronische ziekte of een beperking willen meer betrokken worden bij het prioriteren van onderzoeksthema's en de uitvoering van onderzoeksprojecten. Zij staan daarin niet alleen. Ook de overheid, gezondheidsfondsen en onderzoeksinstellingen hechten veel belang aan een actieve inbreng van patiënten in wetenschappelijk onderzoek. 

Belangenbehartiger, adviseur en onderzoekspartner

Deze training geeft je inzicht in mogelijkheden en beperkingen om invloed uit te oefenen op onderzoeksprojecten. De cursus bereidt vertegenwoordigers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties voor op de rol van:

  • belangenbehartiger bij wetenschappelijk onderzoek
  • adviseur voor onderzoekers
  • onderzoekspartner in een onderzoeksteam

De cursus is tevens een introductie op het beoordelen van onderzoeksvoorstellen en het opstellen van onderzoeksagenda's vanuit cliëntenperspectief.

Leren en oefenen

  • Je leert hoe onderzoek in Nederland is georganiseerd en wordt gefinancierd.
  • Je krijgt inzicht in de empirische onderzoekscirkel en de mogelijkheden om vanuit patiëntperspectief invloed uit te oefenen.
  • Je krijgt inzicht in de rollen die patiëntvertegenwoordigers bij wetenschappelijk onderzoek kunnen vervullen: informatie geven, referent, onderzoekspartner of opdrachtgever.
  • Je oefent met de rollen van adviseur, onderzoekspartner en belangenbehartiger.
  • Je krijgt kennis van en inzicht in hoe onderzoeksresultaten naar je achterban verspreid kunnen worden. 

Aan het einde van de training weten de deelnemers hoe zij effectief kunnen werken aan de integratie van het cliëntenperspectief in wetenschappelijk onderzoek. Met succesvolle voorbeelden uit de patiëntenbeweging hebben ze inzicht in hoe patiënten structureel en in een passende rol aan onderzoek kunnen bijdragen.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor vertegenwoordigers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties met interesse voor wetenschappelijk onderzoek en de wens om het cliëntenperspectief beter in onderzoeksprojecten te integreren. Kennis over onderzoeksmethodieken is niet nodig.

Voorwaarde voor deelname aan deze cursus is dat je eerst de Introductiecursus inbreng cliëntenperspectief bij kwaliteit van zorg gevolgd hebt. Deze cursus geeft inzicht in wat er komt kijken bij de inbreng van het cliëntenperspectief bij onder andere richtlijnontwikkeling, zorgstandaarden en wetenschappelijk onderzoek. 

Tip

Bekijk ook eens de Nederlandse versie van de EPAP e-learning. In het filmpje vind je enkele modules die als introductie op het thema patiëntenparticipatie kunnen dienen. Bijvoorbeeld module 3 'De zorg en behandeling verbeteren' en module 5 'Een bijdrage leveren aan onderzoek en ontwikkeling'. Om toegang tot de e-learning te krijgen is eerst registratie nodig. Klik daarna op het Nederlandse vlaggetje voor de Nederlandse versie.

Goede manier om al doende kennis te maken met werkwijze en met de verschillende mogelijke invullingen van patiëntenparticipatie.

een cursist

Trainer

Maarten de Wit – Trainer

Maarten de Wit

Maarten de Wit is adviseur participatief onderzoek en patiëntenperspectief in de gezondheidszorg. Hij heeft zelf een reumatische aandoening en is als onderzoekspartner en ervaringsdeskundige betrokken bij wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.

Kies data en locaties voor:

Participatie in wetenschappelijk onderzoek

Zit de juiste datum of locatie er niet bij?

Dan houden we je graag op de hoogte per e-mail wanneer deze cursus opnieuw wordt ingepland.