Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
invloed uitoefenen op onderzoek

Participatie in wetenschappelijk onderzoek

Cursusdetails

Voor wie
Vertegenwoordigers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties met interesse voor wetenschappelijk onderzoek en de wens om het cliëntenperspectief beter in onderzoeksprojecten te integreren.
Duur
2 x 3 uur online bijeenkomst, 2 x 1,5 uur voorbereiding
Niveau
Basis
Leerpad
Onderzoek, Patiëntenparticipatie
Kosten
€ 100,- statiegeld
Bekijk de cursusvoorwaarden icon.new_tab.title

Online introductiecursus over de invloed van patiëntenvertegenwoordigers in wetenschappelijk onderzoek.

Mensen met een chronische ziekte of beperking willen meer betrokken worden bij het prioriteren van onderzoeksthema's en de uitvoering van onderzoeksprojecten. Zij staan daarin niet alleen. Ook de overheid, gezondheidsfondsen en onderzoeksinstellingen hechten veel belang aan de inzet van ervaringsdeskundigheid bij wetenschappelijk onderzoek. 

Inhoud

Deze cursus geeft je inzicht in de mogelijkheden en beperkingen om invloed uit te oefenen op onderzoeksprojecten vanuit patiëntenperspectief. Ook bereidt de cursus vertegenwoordigers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties voor op de rol van:

 • belangenbehartiger bij wetenschappelijk onderzoek
 • adviseur voor onderzoekers
 • onderzoekspartner in een onderzoeksteam

Deze cursus vormt ook de basis voor de vervolgcursus Beoordelen van onderzoeksvoorstellen vanuit cliëntenperspectief en de cursus Een onderzoeksagenda maak je zo, over het opstellen van onderzoeksagenda's vanuit cliëntenperspectief.

Opzet

De cursus bestaat uit een mix van zelfstudie (voorafgaand aan elke online bijeenkomst) en 2 online bijeenkomsten.

 • Zelfstudie: je bereidt je voor op de bijeenkomst. Ongeveer 2 weken voor de eerste online bijeenkomst krijg je toegang tot ons online leerplatform, waar je de materialen en opdrachten vindt. Onder meer een online kennismodule en een wetenschappelijk artikel. Met daarbij telkens een opdracht om te checken of je de theorie begrepen hebt. Benodigde tijd: 1,5 uur.
 • Sessie 1 online: tijdens de eerste online bijeenkomst oefen je met de verschillende rollen van patiëntenvertegenwoordiger bij wetenschappelijk onderzoek. Duur: 3 uur 
 • Zelfstudie: je gaat zelf aan de slag met de empirische onderzoekscirkel en de participatiematrix. Benodigde tijd: 1,5 uur
 • Sessie 2 online: je brengt de opgedane kennis weer in praktijk met oefeningen en reflectie hierop. We bespreken een aantal praktijkvoorbeelden. Duur: 3 uur

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor vertegenwoordigers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties met interesse voor wetenschappelijk onderzoek en de wens om het cliëntenperspectief beter in onderzoeksprojecten te integreren. Kennis over onderzoeksmethodieken is niet nodig.

Goede manier om al doende kennis te maken met werkwijze en met de verschillende mogelijke invullingen van patiëntenparticipatie.

een cursist

Trainer

Maarten de Wit – Trainer

Maarten de Wit

Maarten de Wit is adviseur participatief onderzoek en patiëntenperspectief in de gezondheidszorg. Hij heeft zelf een reumatische aandoening en is als onderzoekspartner en ervaringsdeskundige betrokken bij wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.

Kies cursusdatum:

Participatie in wetenschappelijk onderzoek

 • Dag 1
  wo. 3 nov. 2021
 • Dag 2
  wo. 17 nov. 2021
 • Trainer(s) Maarten de Wit
Deze cursus is vol

Zit de juiste datum of locatie er niet bij?

Dan houden we je graag op de hoogte per e-mail wanneer deze cursus opnieuw wordt ingepland.