Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
invloed uitoefenen op onderzoek

Participatie in wetenschappelijk onderzoek

Duur 1 dag
Doelgroep Patiëntenvertegenwoordigers met interesse voor wetenschappelijk onderzoek en enige kennis op dat gebied
Kosten € 100,- statiegeld
Locatie PGOsupport, Utrecht
Niveau Basis 
Leerpad Inbreng cliëntenperspectief

Inschrijven mogelijk tot 25 april 2019

Inschrijven

Introductiecursus over de invloed van patiëntenvertegenwoordigers in wetenschappelijk onderzoek.

Mensen met een chronische ziekte of een beperking willen meer betrokken worden bij het prioriteren van onderzoeksthema's en de uitvoering van onderzoeksprojecten. Zij staan daarin niet alleen. Ook de overheid, gezondheidsfondsen en onderzoeksinstellingen hechten veel belang aan een actieve inbreng van patiënten in wetenschappelijk onderzoek. 

Belangenbehartiger, adviseur en onderzoekspartner

Deze training geeft je inzicht in mogelijkheden en beperkingen om invloed uit te oefenen op onderzoeksprojecten. De cursus bereidt vertegenwoordigers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties voor op de rol van:

  • belangenbehartiger bij wetenschappelijk onderzoek
  • adviseur voor onderzoekers
  • onderzoekspartner in een onderzoeksteam

De cursus is tevens een introductie op het beoordelen van onderzoeksvoorstellen en het opstellen van onderzoeksagenda's vanuit cliëntenperspectief.

Leren en oefenen

  • Je leert hoe onderzoek in Nederland is georganiseerd en wordt gefinancierd.
  • Je krijgt inzicht in de empirische onderzoekscirkel en de mogelijkheden om vanuit patiëntperspectief invloed uit te oefenen.
  • Je krijgt inzicht in de rollen die patiëntvertegenwoordigers bij wetenschappelijk onderzoek kunnen vervullen: informatie geven, referent, onderzoekspartner of opdrachtgever.
  • Je oefent met de rollen van adviseur, onderzoekspartner en belangenbehartiger.
  • Je krijgt kennis van en inzicht in hoe onderzoeksresultaten naar je achterban verspreid kunnen worden. 

Aan het einde van de training weten de deelnemers hoe zij effectief kunnen werken aan de integratie van het cliëntenperspectief in wetenschappelijk onderzoek. Met succesvolle voorbeelden uit de patiëntenbeweging hebben ze inzicht in hoe patiënten structureel en in een passende rol aan onderzoek kunnen bijdragen.

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor vertegenwoordigers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties met interesse voor wetenschappelijk onderzoek en de wens om het cliëntenperspectief beter in onderzoeksprojecten te integreren. Kennis over onderzoeksmethodieken is niet nodig. We bevelen aan om eerst de introductiecursus Inbreng cliënten- en patiëntenperspectief bij kwaliteit van zorg te volgen.

Tip

Bekijk ook eens de Nederlandse versie van de EPAP e-learning. In het filmpje vind je enkele modules die als introductie op het thema patiëntenparticipatie kunnen dienen. Bijvoorbeeld module 3 'De zorg en behandeling verbeteren' en module 5 'Een bijdrage leveren aan onderzoek en ontwikkeling'. Om toegang tot de e-learning te krijgen is eerst registratie nodig. Klik daarna op het Nederlandse vlaggetje voor de Nederlandse versie.

Erg leerzaam, ook als je al enigszins bekend bent met wetenschappelijk onderzoek.

een cursist

Trainers

Maarten de Wit – Trainer

Maarten de Wit

Maarten de Wit is adviseur participatief onderzoek en patiëntenperspectief in de gezondheidszorg. Hij heeft zelf een reumatische aandoening en is als onderzoekspartner en ervaringsdeskundige betrokken bij wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.

Inschrijving cursus

* Deze velden zijn verplicht

Je naam:
Aanhef
Voorzieningen
Nieuwsbrief
Voorwaarden *