Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
invloed uitoefenen op onderzoek

Participatie in wetenschappelijk onderzoek

Cursusdetails

Voor wie
Patiëntenvertegenwoordigers met interesse voor wetenschappelijk onderzoek en enige kennis op dat gebied
Duur
2x3 uur online + voorbereiding
Niveau
Basis
Leerpad
Onderzoek
Kosten
€ 100 statiegeld
Bekijk de cursusvoorwaarden icon.new_tab.title

Online introductiecursus over de invloed van patiëntenvertegenwoordigers in wetenschappelijk onderzoek.

Mensen met een chronische ziekte of beperking willen meer betrokken worden bij het prioriteren van onderzoeksthema's en de uitvoering van onderzoeksprojecten. Zij staan daarin niet alleen. Ook de overheid, gezondheidsfondsen en onderzoeksinstellingen hechten veel belang aan een actieve inbreng van patiënten in wetenschappelijk onderzoek. 

Inhoud cursus

Deze cursus geeft je inzicht in de mogelijkheden en beperkingen om invloed uit te oefenen op onderzoeksprojecten en bereidt vertegenwoordigers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties voor op de rol van:

  • belangenbehartiger bij wetenschappelijk onderzoek
  • adviseur voor onderzoekers
  • onderzoekspartner in een onderzoeksteam

De cursus is tevens een introductie op de cursus Beoordelen van onderzoeksvoorstellen vanuit cliëntenperspectief en de cursus Een onderzoeksagenda maak je zo, over het opstellen van onderzoeksagenda's vanuit cliëntenperspectief.

Voorbereiding

In de online cursus wisselen theorie en praktijk zich steeds af. De voorbereiding start al ruim voor de eerste online bijeenkomst.

Ongeveer 2 weken voor de eerste bijeenkomst ontvang je van ons online materialen in de vorm van een ingesproken powerpoint, een online kennismodule en/of een wetenschappelijk artikel. Je krijgt daarbij steeds een opdracht om voor jezelf te checken of je de theorie goed begrepen hebt.
Als de eerste online bijeenkomst plaatsvindt, ben je dan al goed in de theorie ingelezen.

Online cursusdagen

Dag 1

Je oefent onder begeleiding van de trainer met de verschillende rollen die je als patiëntenvertegenwoordiger kunt innemen wanneer je deel gaat nemen in een onderzoeksproject.

Na de bijeenkomst ontvang je nieuwe online materialen om door te nemen. Ditmaal over de empirische onderzoekscirkel en de participatiematrix.

Dag 2

Je brengt de opgedane kennis weer in praktijk aan de hand van oefeningen en reflectie hierop. Samen met de andere deelnemers en de trainer bespreek je een aantal praktijkvoorbeelden.

De cursus vraagt bij elkaar ongeveer 3 uur thuiswerk, verdeeld over een aantal momenten en 2 x 3 uur online aanwezigheid bij de 2 bijeenkomsten.

 

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor vertegenwoordigers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties met interesse voor wetenschappelijk onderzoek en de wens om het cliëntenperspectief beter in onderzoeksprojecten te integreren. Kennis over onderzoeksmethodieken is niet nodig.

Ben je nieuw in patiëntenland? Dan is het een aanrader om eerst de cursus Inbreng cliëntenperspectief bij kwaliteit van zorg te volgen.

Goede manier om al doende kennis te maken met werkwijze en met de verschillende mogelijke invullingen van patiëntenparticipatie.

een cursist

Er zijn helaas (nog) geen geplande cursusdagen.

Wij houden je graag op de hoogte per e-mail wanneer deze cursus (opnieuw) wordt ingepland.