Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
invloed uitoefenen op onderzoek

Participatie in wetenschappelijk onderzoek (blended)

Cursusdetails

Voor wie
Vertegenwoordigers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties met interesse voor wetenschappelijk onderzoek en de wens om het cliëntenperspectief beter in onderzoeksprojecten te integreren.
Duur
De cursus bestaat uit een online voorbereidingsopdracht en één live bijeenkomst
Niveau
Basis
Leerpad
Onderzoek, Patiëntenparticipatie
Kosten
€ 100,- statiegeld
Bekijk de cursusvoorwaarden icon.new_tab.title

Introductiecursus over de invloed van patiëntenvertegenwoordigers in wetenschappelijk onderzoek.

Mensen met een chronische ziekte of beperking willen meer betrokken worden bij het prioriteren van onderzoeksthema's en de uitvoering van onderzoeksprojecten. Zij staan daarin niet alleen. Ook de overheid, gezondheidsfondsen en onderzoeksinstellingen hechten veel belang aan de inzet van ervaringsdeskundigheid bij wetenschappelijk onderzoek.

Inhoud

Deze cursus geeft je inzicht in de mogelijkheden en beperkingen om invloed uit te oefenen op onderzoeksprojecten vanuit cliëntenperspectief. Ook bereidt de cursus vertegenwoordigers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties voor op de rol van:

  • belangenbehartiger bij wetenschappelijk onderzoek
  • adviseur voor onderzoekers
  • onderzoekspartner in een onderzoeksteam 

Deze cursus vormt ook de basis voor de vervolgcursus ‘Beoordelen van onderzoeksvoorstellen vanuit cliëntenperspectief’ en de cursus  ‘Een onderzoeksagenda maak je zo’, over het opstellen van onderzoeksagenda's vanuit cliëntenperspectief. 

Opzet

De cursus bestaat uit online voorbereiding die ongeveer 3 uur thuiswerk vraagt en 1 cursusdag op locatie. De cursusdag vindt plaats bij PGOsupport en duurt van 10.00 tot 16.00 uur, inclusief een lunchpauze. In de cursus wisselen theorie en praktijk zich steeds af.

Voorbereiding

Ongeveer 2 weken voor de eerste bijeenkomst ontvang je van ons online materialen in de vorm van ingesproken Powerpointpresentaties, een online kennismodule en een wetenschappelijk artikel. Je krijgt daarbij steeds een opdracht om voor jezelf te checken of je de theorie goed begrepen hebt.

Cursusdag 

Tijdens de cursusdag op locatie oefen je onder begeleiding van de trainer met de verschillende rollen waar je als patiëntenvertegenwoordiger voor kunt kiezen. 

In de middag maak je kennis met de participatiematrix en breng je de opgedane kennis weer in praktijk aan de hand van oefeningen en reflectie hierop. Samen met de andere deelnemers en de trainer bespreek je een aantal praktijkvoorbeelden. 

Voor wie?

De cursus is bedoeld voor vertegenwoordigers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties met interesse voor wetenschappelijk onderzoek en de wens om het cliëntenperspectief beter in onderzoeksprojecten te integreren. Kennis over onderzoeksmethodieken is niet nodig.

Goede manier om al doende kennis te maken met werkwijze en met de verschillende mogelijke invullingen van patiëntenparticipatie.

een cursist

Trainer

Maarten de Wit – Trainer

Maarten de Wit

Maarten de Wit is adviseur participatief onderzoek en patiëntenperspectief in de gezondheidszorg. Hij heeft zelf een reumatische aandoening en is als onderzoekspartner en ervaringsdeskundige betrokken bij wetenschappelijk onderzoek op dit gebied.

Kies datum en locatie:

Participatie in wetenschappelijk onderzoek (blended)

Zit de juiste datum of locatie er niet bij?

Dan houden we je graag op de hoogte per e-mail wanneer deze cursus opnieuw wordt ingepland.