Ga direct naar de content

Brede analyse voor meer impact en bereik

17 oktober 2023

Vanaf 1 januari kunnen patiënten- en gehandicaptenorganisaties een projectsubsidie Impact en bereik aanvragen bij VWS. Een voorwaarde hiervoor is dat zij eerst een brede analyse laten maken van de impact van hun activiteiten. PGOsupport kan zo'n brede analyse samen met jouw organisatie maken. 

Deel deze pagina:

Met de brede analyse kijk je samen met PGOsupport naar de hele organisatie; je missie/visie, kerntaken en uitdagingen in je organisatie. Waar sta je als organisatie en wat moet er gebeuren om meer impact te maken? De brede analyse kun je vervolgens gebruiken bij het opstellen van een actieplan. De brede analyse en het actieplan heb je nodig voor je aanvraag voor een projectsubsidie bij VWS.

SNEL NAAR:

De projectsubsidie Impact en bereik van VWS

Het ministerie van VWS stelt vanaf 1 jan. 2024 een projectsubsidie beschikbaar voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties die reeds een instellingssubsidie ontvangen (stroom 1), en hun impact en bereik willen vergroten. Met deze projectsubsidie (stroom 2) kan de organisatie tijdelijk extra menskracht inzetten. Hiermee kun je de organisatie versterken en vernieuwingen invoeren. Voorbeeld van activiteiten voor meer impact en bereik zijn:

 • Het impactverhaal van de organisatie ontwikkelen om gerichter te werken
 • Behoeften en meningen van de doelgroep onderzoeken
 • Samenwerking met belangrijke partners opzetten
 • Organisatorische verbeteringen voor meer slagkracht implementeren
 • Leden- en donateurswerving opzetten, een infrastructuur voor fondsenwerving
 • Etcetera…..want vergeet niet: er zijn heel veel mogelijkheden om je impact te vergroten!

De regeling gaat in op 1 januari 2024 en loopt tot en met 2028. Je kunt een aanvraag indienen bij Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I). Let op: de aanvraag wordt níet beoordeeld door PGOsupport maar door het ministerie van VWS (DUS-I). Lees meer over de inhoud en voorwaarden van de projectsubsidie (stroom 2) op de website van DUS-I.

De brede analyse met PGOsupport

De brede analyse is een nieuwe dienstverlening van PGOsupport. Het is een kort traject waarin we samen met de patiënten- of gehandicaptenorganisatie optrekken. PGOsupport voert deze analyse kosteloos voor je organisatie uit.

We brengen in beeld wat er nodig is om je impact te vergroten en welke ideeën er zijn om dat te realiseren. We vragen naar de missie/visie en belangrijke ontwikkelingen in de omgeving van de organisatie. En we bespreken wat er binnen de organisatie nodig is om het plan te realiseren.

De brede analyse bestaat uit de volgende stappen:

 1. Aanmelden: Neem contact op met Rineke Geschiere, adviseur van PGOsupport. Je ontvangt een aanmeldformulier. In dit formulier licht je voornemens toe en voeg je relevante documenten bij zoals je missie/visie en jaarplan.
 2. Analyse: Een telefonische kennismaking en toelichting op de organisatie gevolgd door een afspraak op kantoor bij PGOsupport in Utrecht. We bespreken gezamenlijk waar jullie staan en wat jullie nu verder kan helpen om meer impact te maken.
 3. Advies: Je ontvangt een rapport en advies van PGOsupport. Dit kun je gebruiken voor je actieplan en je subsidieaanvraag bij VWS.

Neem tijdig contact met ons op!

Tussen het inzenden van het aanmeldingsformulier voor de brede analyse en het ontvangen van het rapport zit een periode van 6 tot 8 weken. Zorg dus dat je je tijdig aanmeldt.  

Vragen?

 • Heb je vragen over de projectfinanciering en voorwaarden? Neem dan contact op met DUS-I.
 • Heb je vragen over de brede analyse? Neem contact op met Rineke Geschiere, organisatieadviseur van PGOsupport

Meer weten?

Neem contact op met
Rineke Geschiere

Rineke Geschiere

organisatieadviseur