Ga direct naar de content

Je vrijwilligers beter coördineren met de cursussen van PGOsupport

9 juni 2023

Vrijwilligers coördineren; onder die noemer biedt PGOsupport 3 online cursussen aan over het werven, selecteren, inwerken én begeleiden van vrijwilligers. Stap voor stap leer je hoe je de samenwerking met en tussen vrijwilligers kunt verbeteren. De cursussen bouwen logisch op elkaar voort, maar je kunt ze ook afzonderlijk volgen.

Deel deze pagina:

Aan de slag

Wil je aan de slag met het beter leren coördineren van je vrijwilligers? Dat kan met deze 3 online cursussen:

Ter voorbereiding op elke cursus werk je aan concrete opdrachten. Daarmee heb je na de cursus een wervingsplan en een inwerkplan waar je meteen mee aan de slag kunt in je organisatie. In de cursussen krijg je antwoord op deze vragen:

  • Hoe presenteer je jouw organisatie op een aantrekkelijke manier?
  • Hoe zorg je voor continuïteit in het werven van vrijwilligers?
  • Hoe selecteer je de juiste vrijwilliger voor de juiste plek?
  • Hoe ga je om met lastige praktijksituaties?
  • Hoe voer je een slechtnieuws- of probleemgesprek?
  • Hoe motiveer, beloon en begeleid je vrijwilligers?

Trainer Joke Zephat en 2 cursisten van patiëntenorganisaties vertellen over hun ervaringen met de vrijwilligerscursussen.

Joke Zephat: ‘Doe jij nog waar je blij van wordt?’

Joke Zephat is trainer bij PGOsupport en expert vrijwilligersbeleid / inzet ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid.

portrefoto Joke Zephat

"Ga in de schoenen van vrijwilligers staan; dat wil ik vooral meegeven in deze cursussen. Veel patiënten- en gehandicaptenorganisaties zijn naarstig op zoek naar nieuwe mensen. Maar hoe wervend ben je met een noodkreet in je verenigingsblad? Vrijwilligers willen zich graag aansluiten bij een groeiende en levendige organisatie waar alles goed geregeld is. Daarom staan we allereerst stil bij de vraag hoe je nieuwe vrijwilligers werft.

Vraag je vrijwilligers of ze nog steeds doen wat zij graag willen doen.
Joke Zephat, trainer cursussen vrijwilligers coördineren

Maar daarmee ben je er niet. Vaak zijn er ook aanpassingen in de organisatie nodig, zodat teams een beperkt, duidelijk omschreven takenpakket hebben en de taken onderling beter worden verdeeld. Want hoe vaak zie je niet dat sommige vrijwilligers langzamerhand bezwijken door alles wat zij op zich nemen. Kijk dus of de taken beter kunnen worden gespreid. En vraag vrijwilligers of zij nog steeds doen wat zij graag willen doen, en of er ook taken zijn waar ze vanaf willen. Zo kun je als team taken gaan rouleren of opnieuw verdelen. En voor de taken die overblijven, kun je gericht op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Door dit jaarlijks te bespreken, zorg je dat je vrijwilligers dingen doen waar ze blij van worden. Daar gaat het om!"

Renske Pereboom: ‘Wat ik leerde, kon ik meteen inzetten’

Renske Pereboom is secretaris van Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling.

portretfoto Renske Pereboom

"Wij hebben ons een paar keer vergist bij het aannemen van nieuwe vrijwilligers. Zij haakten steeds weer af. Daarom ben ik eerst de cursus over het selecteren van vrijwilligers gaan volgen, en pas daarna de andere twee. Dat pakte goed uit.

Ik leerde bijvoorbeeld dat je goed moet doorvragen. Waarom wil iemand vrijwilliger worden? Hoeveel ervaring heeft iemand? Hoe ver is die in zijn eigen proces? En wat wil die ervoor terug?

Ik leerde dat je goed moet doorvragen. Waarom wil iemand vrijwilliger worden?
Renske Pereboom, secretaris Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling

Ook de profielschets en het inwerkplan dat ik maakte gaven me houvast bij het maken van de wervingsteksten voor social media. Ik heb die teksten meteen gebruikt bij het online plaatsen van vacatures. Maar helaas, daar kwamen geen reacties op. Inmiddels is de urgentie hoog, want de komende tijd treden 2 van de 4 bestuursleden af. We zijn daar nu heel duidelijk over in een bredere wervingscampagne, zonder de vereniging daarbij neer te zetten als zinkend schip. Want we groeien, zijn financieel gezond en hebben goede connecties met zorgverleners. Maar zonder nieuwe bestuursleden lukt het eenvoudigweg niet, dan stopt de vereniging. Afwachten dus. In elk geval doen we zo wat we kunnen!"

Sanne Verrips: ‘Veel geleerd en nog veel te doen!’

Sanne Verrips is bestuurslid en vrijwilligerscoördinator van de Lymevereniging.

portretfoto Sanne Verrips

"Het was allemaal nieuw voor me: mijn taken als bestuurslid en vrijwilligerscoördinator. Toen ik daar 3 jaar geleden mee begon, wees een collega me op de cursussen van PGOsupport.

Inmiddels heb ik er 13 gevolgd, waaronder deze 3 over het werken met vrijwilligers. Alles lekker online, dus zelfs in coronatijd goed te doen! Ik heb er veel aan gehad, ook al moet ik nog veel uitwerken van wat ik geleerd heb. Zoals het schrijven van vrijwilligersbeleid, dat staat voor dit jaar op de planning. Daar heb ik veel handvatten voor gekregen.

Het werken met functieprofielen om gericht mensen te werven was nieuw voor me.
Sanne Verrips, bestuurslid en vrijwilligerscoördinator Lymevereniging.

Ook nieuw voor me was het werken met functieprofielen om gericht mensen te werven. Welke kwaliteiten heb je nodig? Wat verwacht je van vrijwilligers? En – eyeopener – wat heb je als vereniging te bieden?! Heel verfrissend om zo over je eigen vereniging na te denken! In onze werving op social media noemen we nu bijvoorbeeld onze leuke werkgroepen, waar je met andere lymepatiënten aan de slag kunt. Belangrijk, want veel mensen met lyme leven best geïsoleerd. Bovendien kun je jezelf als vrijwilliger met cursussen blijven ontwikkelen, en voorkom je dat je tijdens je ziekteproces stil komt te staan. Kortom: heel veel geleerd, maar ook nog veel te doen!"

Meer weten?

Lees meer over de opzet en de vereiste tijdsinvestering, of meld je direct aan:

Magazine PGOsupport

Dit artikel is verschenen in Supporter #14, mei 2023. Supporter is het magazine van PGOsupport. Lees meer over Supporter.

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur leren en ontwikkelen