Ga direct naar de content

Waarom je de cursus Aan de slag als patiëntenvertegenwoordiger niet mag missen

8 maart 2024

De cursus ‘Aan de slag als patiëntenvertegenwoordiger’ is een echte introductiecursus voor beginnende vrijwilligers. Martine Versluijs van PGOsupport geeft de cursus al jaren en legt uit waarom je deze cursus niet mag missen.

Deel deze pagina:

Voor wie is de cursus?

Dit is echt een cursus voor beginnende patiëntenvertegenwoordigers. Wat kun je allemaal doen met je ervaringskennis? Als je meer wilt weten over de verschillende manieren waarop je als vrijwilliger actief kunt zijn voor je organisatie, dan is deze cursus een aanrader.

foto Martine Versluijs van PGOsupport
Martine Versluijs is adviseur patiëntenparticipatie en trainer bij PGOsupport

Waarom is de cursus een aanrader?

Het geeft vrijwilligers meer bagage. Na deze cursus weet je beter waar en hoe je actief kan worden. Je weet welke mogelijkheden er zijn, maar je reflecteert ook. Wat past het beste bij mij? Waar krijg ik energie van? Bij vrijwilligerswerk is het belangrijk dat je echt iets doet wat je leuk vindt. Anders stop je er snel mee, dat is jammer. Ook voor de patiëntenorganisatie.

Zijn er wel eens eyeopeners?

Jazeker. Bij een eerdere cursus meldde iemand zich ter plekke af voor de cursus ‘Beoordelen van onderzoeksvoorstellen’ en koos voor ‘Groepen lotgenotencontact begeleiden’. Ze realiseerde zich dat ze dat veel leuker vond. Dat ze daar energie van kreeg. Dus wordt geen penningmeester, enkel omdat je goed met cijfers bent. Je moet het echt leuk vinden om vrijwilligerswerk vol te houden.

Bij vrijwilligerswerk is het belangrijk dat je echt iets doet wat je leuk vindt. Anders stop je er snel mee.

Wat is de rol van de patiëntenvereniging hierin?

Het zou goed zijn als een vrijwilligerscoördinator hierin met nieuwe mensen meedenkt. Waar zitten mensen op hun beste plek? Dus niet enkel gaten opvullen. Leer iemand kennen, vraag wat iemand leuk vindt en vraag dit bijvoorbeeld na een paar maanden nog eens. Bij sommige organisaties gebeurt dit wel, maar heel vaak ook niet. Niet overal is er een goede vrijwilligerscoördinator die dit oppakt.

Welke terreinen zijn wat minder bekend om actief te worden?

Dat is meestal belangenbehartiging. Vaak is het niet bekend waar je als patiëntenvertegenwoordiger allemaal je stem kunt laten horen. En waar je de belangen van je achterban kunt behartigen. Vaak moeten mensen hierin ook pionieren. Maar dat kan juist ook leuk zijn!

Na deze cursus weet je beter waar en hoe je actief kan worden.

Meld je aan!

Ga je voor je organisatie als patiëntenvertegenwoordiger aan de slag? En wil je leren wat je allemaal met jouw ervaringskennis kunt doen? Meld je aan voor de cursus 'Aan de slag als patiënten- of cliëntenvertegenwoordiger. De cursus bestaat uit een cursusdag op locatie, een online bijeenkomst en zelfstudie. Is de cursus niet gepland, vul dan het Hou me op de hoogte formulier in. Je krijgt dan bericht als we de cursus weer plannen.

Ben je vrijwilligerscoördinator bij een patiëntenorganisatie? Breng deze cursus onder de aandacht van je vrijwilligers.

Meer weten?

Neem contact op met
Martine Versluijs

Martine Versluijs

adviseur patiëntenparticipatie