Ga direct naar de content

Inspirerende start EUPATI NL-opleiding 2023-2024

21 september 2023

De EUPATI NL-opleiding 2023-2024 is officieel van start. De studenten van de derde leergang maakten tijdens de startbijeenkomst op 14 september uitgebreid kennis met elkaar en met andere betrokkenen. Een nieuwe groep studenten die handige tips krijgt voor een sterkere belangenbehartiging.

Deel deze pagina:

EUPATI NL is dé opleiding die ervaren patiëntenvertegenwoordigers schoolt tot volwaardige gesprekspartners in de geneesmiddelenontwikkeling. De opleiding duurt 14 maanden en bestaat uit 5 online modules voor zelfstudie en 7 trainingsdagen. PGOsupport is trekker van de opleiding. Aan de derde leergang doen 17 studenten mee.

thijs roovers vertelt over communicatie
Trainer Thijs Roovers gaf een interactieve presentatie over (mis)communicatie

In de online modules leren de studenten de theorie over het geneesmiddelentraject. Daarnaast oefenen ze tijdens trainingsdagen en clinics met vaardigheden als jezelf presenteren en netwerken. Tijdens de startbijeenkomst werd daar al volop mee geoefend.

In de kennismakingsronde deelden de studenten hun persoonlijke verhaal en motivatie voor de opleiding aan de hand van een meegebracht voorwerp. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is ook: netwerken. Als je je later inzet voor de belangenbehartiging van je achterban, is het handig om je ervaringen te delen met anderen. Je contacten bij deze opleiding kunnen later goed van pas komen. 

In de middag ging trainer/acteur Thijs Roovers in een interactieve presentatie in op communicatie en miscommunicatie. Onder het motto ‘Je kunt maar 1 keer een goede indruk maken’ schetste hij het belang van een goede introductie van jezelf aan de gesprekstafel. De studenten oefenden in groepjes met zichzelf introduceren en het geven van tips en tops aan elkaar. Een greep uit de tips en inzichten:

  • ‘Maak contact, gebruik humor en spiegel’
  • ‘Wees compact en concreet, en hou een open vizier’
  • ‘Kom niet alleen halen, maar ook brengen’
  • ‘Maak duidelijk waarom je er staat’
  • ‘Ga er niet vanuit dat de ander stilstaat bij het perspectief van de patiënt’
  • ‘Wees je bewust van de belangen van de stakeholders en weeg die belangen mee’

Wat levert de opleiding op?

Het is nu voor de derde keer dat er een groep studenten start. EUPATI NL-afgestudeerden Sanne van Rijn (tweede lichting) en Petra Borsje (eerste lichting) vertelden in een online presentatie wat de opleiding de studenten kan brengen en wat zij er zelf in de praktijk aan hebben. Ook zij benadrukten vaardigheden als netwerken.
foto sanne van rijn

Sanne van Rijn is patiëntenvertegenwoordiger bij de Vereniging Katwijkse Ziekte (Vereniging HCHWA-D). Ze werkt samen met onderzoekers en motiveert mensen om mee te doen aan onderzoek naar medicatie. Sanne voltooide de EUPATI NL-opleiding eind 2022.

Sanne: “De winst van de opleiding is niet alleen kennis, maar ook vaardigheden. Zoals een netwerk opbouwen, contact met andere patiëntenvertegenwoordigers, professionalisering en meer zelfvertrouwen.” Ze had een mooie leus voor de studenten: “Meer vertrouwen binnen je organisatie, met EUPATI in je rugzak.”

foto petra borsjePetra Borsje, ervaringsdeskundige bij ReumazorgNederland, voltooide EUPATI NL eind 2020. Dankzij de opleiding kan zij haar aandoening op een positieve manier inzetten.

Petra nam de studenten mee in wat zij de komende 14 maanden kunnen verwachten tijdens de online modules en trainingsdagen. Ze had veel tips, maar ook een belangrijke boodschap: “Herhaling is het sleutelwoord! De theorie is pittig, maar veel komt terug en uiteindelijk vallen de puzzelstukjes op hun plek. Dus focus je vooral op de hoofdlijnen”

Petra vertelde ook over de bijzondere band die zij opbouwde met bijwerkingencentrum Lareb, een van de partners van EUPATI NL. Studenten die vragen hebben over bijwerkingen van medicijnen kunnen daarvoor bij Petra terecht.  

Ook andere studenten van de eerdere leergangen hebben positieve ervaringen met hoe ze de kennis van de opleiding in de praktijk kunnen gebruiken. 

Lees meer:

 

Meer weten?

Neem contact op met
Saskya Angevare

Saskya Angevare

medewerker EUPATI NL