Ga direct naar de content

Bestuurders werven? 7 tips voor een pakkende vacaturetekst

1 september 2020

Voor veel organisaties is het vinden van bestuursleden lastig. Wat helpt is een krachtige en aansprekende boodschap. Maar hoe schrijf je die? Met deze 7 tips voor een pakkende vacaturetekst lukt dat!

Deel deze pagina:

1. Kort en krachtig!

Schrap alle bijvoeglijke naamwoorden, clichés en alle nutteloze en dubbele informatie. Richt je op het belangrijkste: de kernboodschap van de organisatie én van de functie. Kun je die in een korte pitch verkopen? Mooi. Zo niet: schrappen!

2. Start met het voordeel voor de kandidaat

Waarom is deze functie interessant? Niet omdat we de oudste vereniging zijn en opkomen voor de belangen van. Maar omdat we een uitdagende, leerzame, maatschappelijke functie in de aanbieding hebben. Waar de kandidaat met veel plezier tijd en aandacht aan wil schenken. Begin daarmee.

3. Wees origineel

Saai kan altijd nog. Probeer eens iets anders uit. Verras en trek de aandacht. Door een andere vorm te kiezen of voor een pakkende titel te gaan. Durf origineel te zijn.

4. Concreet

Een kandidaat moet weten wat er verwacht wordt. Maak duidelijk wat jullie van de nieuwe collega verwachten. Bijvoorbeeld: "Onze nieuwe collega wordt verantwoordelijk voor het verder ontwikkelen van HRM / vrijwilligersbeleid. Samen met de vrijwilligerscoördinatoren zorg je voor het uitvoeren van dit beleid.”

5. Wees eerlijk

Opscheppen over hoe bevlogen jouw bestuur is? Dat jouw resultaten onovertroffen zijn? Niet doen! Een quote van een lid of medebestuurslid is geloofwaardiger. Daarmee geef je ook meteen de cultuur weer. Problemen binnen de organisatie? Vertaal deze in een concrete vraag. 

6. Creëer betrokkenheid

Maak de informatie persoonlijk. Over wie gaat het? Voor wie zet de organisatie zich in en waarom? Bijvoorbeeld: "30% van mensen met een hersenaneurysma overleeft de operatie. Met de restverschijnselen moeten ze leren leven. Daar zetten wij ons voor in. Jij ook?"

7. Neem mensen mee

Intrigeer de lezer door het verhaal te vertellen. Bijvoorbeeld: "We begonnen vorig jaar met voorlichting aan scholieren. Als ik nu zie hoe deze jonge mensen geïnteresseerd zijn en voorbeelden kunnen noemen over psychische ziekten in hun omgeving, dan weet ik dat we op de goede weg zijn". 

Lees meer

Meer lezen over het werven van nieuwe bestuursleden? Bekijk onze 10 tips om bestuursleden te werven.

Meer weten?

Neem contact op met
Marloes Biegel

Marloes Biegel

adviseur vrijwilligersmanagement

Meer weten?

Neem contact op met
Betsie van Dort

Betsie van Dort

adviseur vrijwilligersmanagement / achterbanraadpleging