Ga direct naar de content

Vrijwilligers Oogvereniging vinden elkaar in scholingstraject communicatie

9 april 2019

Uitwisselen en bijscholen in communicatie om op 1 lijn te komen. Medewerkers van de Oogvereniging volgden een geslaagd scholingstraject bij PGOsupport.

Deel deze pagina:

De Oogvereniging is ontstaan uit samenvoeging van patiëntenorganisaties die zich inzetten voor mensen met een oogaandoening. De voormalige organisaties vind je terug in zelfstandige ledengroepen binnen de vereniging. Ze zijn ingedeeld naar oogaandoening, thema (bijvoorbeeld mensen met een geleidehond) en regio. Zeer diverse groepen, omdat de verschillende oogaandoeningen dat ook zijn.

Communicatiefunctionaris per groep

De groepen hebben een eigen bestuur, met sinds kort een vast lid voor communicatie.

“Daar ben ik hartstikke blij mee natuurlijk”, zegt Karlijn de Winter, coördinator communicatie van het landelijk bureau bij de Oogvereniging. “Maar het is wel iets nieuws. En we merkten dat de binding en het contact met elkaar en met de landelijke lijn wat losraakte. Het zou fijn zijn als de communicatiecollega’s elkaar ontmoeten, ervaring uitwisselen en ook zinnige inhoud meekrijgen. Intervisie was de eerste gedachte.”

Bijscholingstraject communicatie

Karlijn was al in gesprek met PGOsupport over diverse open cursussen voor vrijwilligers. Toen ontstond het idee voor de inhoud van de bijeenkomsten: een bijscholingstraject op maat om de communicatie blijvend te versterken en het uitwisselen te borgen, juist omdat de diversiteit zo groot is.

4 workshops per jaar

Karlijn bedacht samen met Karin Hoek, voormalig adviseur leren en ontwikkelen van PGOsupport, een traject van 4 workshops, elke 3 maanden 1. “De eerste was algemeen over doelgroepen, bereik, afstemming van je boodschap. De 2e ging over online nieuwsbrieven, de 3e over social media en de laatste over schrijven voor het beeldscherm”, vervolgt Karlijn.

Het was ontzettend leuk om met elkaar aan de slag te gaan. En ook leerzaam.
Karlijn de Winter, coördinator communicatie Oogvereniging

Erg leuk en leerzaam

De opzet is geslaagd, vindt Karlijn. “Het was ontzettend leuk om met elkaar aan de slag te gaan. En ook leerzaam. Mooi dat ik het geleerde terugzie in Facebookposts en nieuwsbrieven bijvoorbeeld. Daar word ik heel blij van. Ook de uitwisseling komt op gang. Een deelneemster vond dat ze tot nu maar zo’n beetje op haar eilandje bezig was met alles zelf uit te zoeken. Nu weet ze haar collega’s bij de andere groepen en het landelijk bureau goed te vinden.”

Echte eye-openers

Marion Traas is een van de deelnemers. Zij is communicatieverantwoordelijke bij de patiëntengroep PXE, een zeldzame erfelijke aandoening die huid, vaatstelsel én ogen kan aantasten.
“Vooral de cursussen schrijven voor het beeldscherm en social media vond ik geweldig. Je denkt wel te kunnen schrijven, maar voor deze media is dat toch een aparte tak van sport. Ik merk dat ik het geleerde echt kan toepassen. Over het geheel was het programma trouwens goed opgebouwd, lekker compact en praktisch met echte eye-openers over de moderne communicatie.”

Het programma was goed opgebouwd, lekker compact en praktisch.
Marion Traas, communicatiemedewerker patiëntengroep PXE - Oogvereniging

Ook leerzaam voor PGOsupport

“Ook voor PGOsupport is dit leerzaam”, zegt Karin Hoek. “Het toont hoe je met een scholingstraject meer kan bereiken dan met een eenmalige workshop of scholingsdag. Het heeft echt iets in beweging gezet in de organisatie: draagvlak voor hoe je binnen de Oogvereniging de communicatie vormgeeft, is nu op natuurlijke wijze ontstaan.”

Voor herhaling vatbaar

De Oogvereniging is met de deelnemers zo enthousiast over de bijscholing dat het traject in 2019 een vervolg krijgt. “De communicatievrijwilligers zijn er blij mee en willen graag door, zo blijkt uit de evaluatie. Gevraagd naar hun wensen, gaan de volgende cursusdagen over presenteren op een beurs, journalistiek schrijven, Facebookgroepen en begrijpelijk schrijven.”

Cursussen op maat

Lees meer over Cursussen op maat van PGOsupport.

Meer weten?

Neem contact op met
Ruben Bos

Ruben Bos

adviseur leren en ontwikkelen