Ga direct naar de content

Zoeken naar de toekomst van de patiëntenvereniging

16 december 2022

De toekomst van de organisatie, is die al gedefinieerd? We weten inmiddels dat de vereniging van gisteren niet meer de organisatie van de toekomst zal zijn en dat het klassieke lidmaatschap achterhaald is. Maar wat moet je doen als het oude niet meer werkt?

Blog van Jolanda van Dijk.

Deel deze pagina:

Een andere richting opgaan is nodig. Dat brengt ons op onbekend terrein. De neiging om terug te vallen op het vertrouwde is groot, zelfs als we constateren dat het niet meer werkt. Wat dan wel?

Waar wil je heen?

Regelmatig vraag ik bestuursleden om nieuwsgierig het onbekende tegemoet te treden. Het bewust hanteren van het onbepaalde hoort bij ontwikkelen, ook al is dat onwennig en soms zelfs angstaanjagend. Want het geeft ongemak.

Wanneer het oude niet meer werkt zijn radicale veranderingen nodig.

Loslaten van het oude

Wanneer het oude niet meer werkt zijn kleine veranderingen niet afdoende. Radicale veranderingen zijn nodig. Dat kan betekenen dat bestaande activiteiten op de schop moeten. Misschien moet de ambitie anders. Of zit het huidige bestuur de veranderingen in de weg?

Durven loslaten van het oude is hoe dan ook nodig om de toekomst in te kunnen kijken. Met een frisse blik en niet tegengehouden door vastgeroeste gewoontes.

Durven loslaten van het oude is nodig om de toekomst in te kunnen kijken.

Stap in het nieuwe

Stel, de toekomst ligt open en je mag opnieuw beginnen. Waarbij je mag onderzoeken wat je voor wie, waarom wilt doen.

Welke vragen hoor je en welke zijn er nog meer? Welke klantgroepen zijn geïnteresseerd? Wat willen zij? En waarom willen ze dat? Wat is hun vraag? Wat is hun probleem? Wat is de relevantie? Wat is de noodzaak? Waar is impact te behalen? 

Pas nadat de ‘wie’ en ‘wat’ vragen zijn beantwoord komt de ‘hoe’ vraag aan de beurt. Eerst inhoud, dan de vorm.

Doen!

Wil je de toekomst instappen, maar zoek je medestanders? Ik ga graag met jou op pad. Niet dat ik de antwoorden klaar heb liggen, maar weet wel een begin te maken met de speurtocht. Neem contact op.

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling