Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

CBG wil patiëntenperspectief versterken

PGOsupport-adviseur Annemiek van Rensen is lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waar ze zich inzet voor het patiëntenperspectief.

Bij PGOsupport is Annemiek senior adviseur. Zij houdt zich vooral bezig met kwaliteit van zorg vanuit patiëntenperspectief. Sinds oktober 2015 is ze ook Collegelid bij het CBG. Het College beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico’s en kwaliteit van geneesmiddelen. Het bestaat uit artsen, apothekers en wetenschappers.
Het Pharmaceutisch Weekblad sprak met Annemiek over haar missie bij het College. We vatten het gesprek samen.

Weinig betrokkenheid

Het CBG heeft patiëntgerichte beoordeling van geneesmiddelen aangemerkt als een van zijn speerpunten en zocht daarom een nieuw lid met patiëntenperspectief als aandachtsgebied. De belangrijkste missie van Annemiek is dan ook om steeds in dialoog te zijn met patiëntenorganisaties en patiënten, en hun perspectief bij elke vergadering van het College onder de aandacht te brengen.
"Hoe het is om te leven met een aandoening en wat verwacht je als patiënt dan van een geneesmiddel?" Dat is wat Annemiek wil benadrukken binnen de besluitvorming van het CBG.

Themabijeenkomsten

Hoe vergroot je de betrokkenheid van patiënten? Annemiek vertelt in het interview dat er eerst een jaaragenda is gemaakt met thema’s die patiëntenorganisaties belangrijk vinden. Op basis daarvan zijn 4 themabijeenkomsten gepland, waar alle organisaties aan mee kunnen doen. Meer informatie over deze bijeenkomsten is te vinden op de website van het CBG

Consultaties

Het CBG kan ook besluiten om een gerichte consultatie te houden. Daarbij benadert het CBG een of meer patiëntenorganisaties over een specifieke vraag. Die vraag kan verband houden met een specifiek dossier, maar ook met een bepaalde aandoening of groep van geneesmiddelen.

Inbreng patiënten

Wat kunnen patiënten toevoegen aan het proces van geneesmiddelenregistratie? Volgens Annemiek kunnen zij ervaringen inbrengen over hoe het is om een aandoening te hebben, behandelingen te ondergaan en medicijnen te slikken. Dat is van waarde bij het beoordelen van de werking en de risico's van een geneesmiddel. Patiëntenorganisaties zijn daarnaast waardevol, omdat zij specifieke doelgroepen in hun achterban kunnen bereiken.

Meer weten over patiëntenparticipatie?

Neem contact op met Annemiek van Rensen, adviseur inbreng cliëntenperspectief