Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
Joos Vaessens

Joos Vaessens

voormalig directeur PGOsupport

Met wat meer afstand zie je meer

Laatst liep ik door een museum. Er was een fototentoonstelling. Stuk voor stuk waren de foto’s prachtig waardoor ik er steeds dichter op kroop. Zoveel interessante details.

Snelle bezoeker

Nu ben ik een museumbezoeker die altijd redelijk snel door de zalen loopt. Mijn partner doet dat anders, die neemt er uitgebreid de tijd voor. Daarom zocht ik een bankje op in een van de zalen waar ik eerder al doorheen was gestormd.

Samenhang

Van een afstandje bekeek ik de foto’s opnieuw en toen pas ontdekte ik de samenhang tussen de verschillende foto’s. Wat ik me realiseerde, is dat de afzonderlijke foto’s daardoor ook meer waarde kregen.

Dit is een illustratie van waterverf en zwarte inkt. Je ziet een ‘hoop’ mensen op een museumbankje. Ze zitten naast elkaar en op elkaars schouders, knieën en hoofden. Het is het team van PGOsupport! Marjo valt rechts bijna van het bankje af. Zij wordt nog net vastgehouden door een sterke hand van Jolanda. Op de achtergrond zie je in grijstinten schilderijen waaronder kleine bordjes hangen. Ze zijn in een museum. De meesten lachen. Waar kijken ze naar? En zouden ze allen hetzelfde zien?
Illustratie: Leontine Hoogeweegen, www.tienstekenlab.nl

Is er meer te zien?

Inzoomen op aparte foto’s is precies wat we bij PGOsupport lang hebben gedaan. Onze blik lag op patiënten- en gehandicaptenorganisaties. Die hebben we in kaart. We kennen de foto’s uit ‘ons’ deel van de collectie zelfs bijzonder goed… maar zou er meer te zien zijn?

We zijn met het team, de Raad van Toezicht en andere betrokkenen op het bankje gaan zitten. We realiseerden ons dat de patiënten-/cliëntenorganisaties onderdeel uitmaken van een grotere collectie en collectief.

We realiseerden ons dat de patiënten-/cliëntenorganisaties onderdeel uitmaken van een grotere collectie en collectief.

Meer perspectieven

Als je wilt praten over de kwaliteit van de zorg dan horen in de collectie ook de perspectieven van zorgaanbieders, verzekeraars en onderzoekers. En als het gaat over de kwaliteit van leven, dan komen daar nog de gemeenten, welzijnsorganisaties en de lokale politiek bij.

Leren van verhalen

Bovendien zagen we dat als je naar de hele collectie kijkt je meer dan ‘de som der delen’ ziet. We besteedden tot nu toe veel tijd om het perspectief van de cliënt over het voetlicht te krijgen.
Bijvoorbeeld met masterclasses storytelling. Maar waarom geven we geen trainingen storylistening aan zorgaanbieders of gemeentes? Of een masterclass ‘leren van verhalen’ voor alle deelcollecties bij elkaar?

Maar waarom geven we geen trainingen storylistening aan zorgaanbieders of gemeentes?

Koers verleggen

Het punt is: als je eenmaal het grotere geheel gezien hebt, dan raak je het niet meer kwijt. Het blijft in je gedachten. Ook als je met de afzonderlijke onderdelen van de collectie bezig bent.

Daarom kiest PGOsupport ervoor om haar koers enigszins te verleggen en meer te gaan werken vanuit het grotere geheel.

Een mooi begin

Zo spreek ik bijvoorbeeld binnenkort een directeur Sociaal Domein van een van de grotere gemeenten. Hij wil met PGOsupport nadenken over de vraag, hoe patiënten- en gehandicaptenorganisaties beter te betrekken bij beleidsvorming over onderwijs en arbeid.

Een mooi begin, vind je niet?