Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening
Joos Vaessens

Joos Vaessens

voormalig directeur PGOsupport

Verenigen is hot

De zaal zat vol bij onze nextpracticebijeenkomst over vrijwilligerswerk-nieuwe stijl met Lucas Meijs. Meijs is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Hij betoogde dat de juridische vorm, de vereniging, zijn langste tijd gehad heeft. Verenigen is hot. Volop voer voor overweging en discussie voor de aanwezige bestuursleden van patiëntenorganisaties.

Oneindige energie

Lucas Meijs benadert het vrijwilligersvraagstuk vanuit het perspectief van het managen van vrijwillige energie die oneindig en continu aanwezig is. De grote vraag is hoe die energie aan te boren en om te zetten. Hij vertelt er met veel energie en passie over. Moeiteloos.

Eigenaar

Als het gaat om de juridische vereniging of stichting is zijn stelling dat dat niet meer de beste manier is om die vrijwillige energie in goede banen te leiden. Als ik het vertaal in mijn woorden dan hebben de verenigingen en stichtingen nog te veel de neiging om zich als eigenaar van het standpunt of het proces op te stellen. Vrijwillige energie houdt daar geen rekening mee.

Vrijwillige energie is autonoom

Vrijwillige energie gaat haar eigen weg. Ook als verenigingen of koepels aangeven dat iets niet kan of handig is. Vrijwillige energie gaat het gewoon doen. Er is niets te verliezen: geen banen, geen inkomen,  geen geldelijke beloning ….. Vrijwillige energie is autonoom en accepteert nauwelijks sturing omdat er geen gezagsverhouding is zoals in een werknemer- werkgevercontext.

Vrijwillige energie gaat haar eigen weg. Ook als verenigingen of koepels aangeven dat iets niet kan of handig is.

Tips

Wat betekent dat nu voor de organisatie die die energie proberen te managen?
Lucas Meijs geeft een paar tips:

#De vrijwilliger is de baas

Weet wat je van een vrijwilliger wilt. Weet wat de vrijwilliger wil. Kom tot een vergelijk en wees tegelijkertijd maximaal flexibel. Je kunt een vrijwilliger niet persen in jouw structuur. Op de markt van de vrijwilliger is de vrijwilliger de baas.

#3 typen organisaties die lastig mengen

Ken de kern van je organisatie en zoek daar de mensen bij. In basis zijn er 3 typen organisaties te onderscheiden, gericht op:

  • wederkerig of mutual support-contact rond wat je hebt of bent, mensen die elkaar herkennen
  • het bieden van diensten voor de leden of voor (naasten van) de doelgroep met de aandoening
  • campagne voeren voor wat je gelooft en wilt bereiken.

Dit zijn 3 zielen die lastig mengen.

#Wees helder over verwachtingen

Ben goed in afscheid nemen. Dat begint met bij de start van de samenwerking helder te zijn over wat je van elkaar verwacht: welke inzet, met welk doel, hoeveel tijd, wanneer.

Ombouwen

Kortom: de tijd is aangebroken om de patiënten-/cliëntenbeweging om te bouwen naar platforms die vrijwillige energie kunnen kanaliseren.

 

Blog: Vereniging of verenigen

Lucas Meijs benaderde het thema vanuit het perspectief van het managen van vrijwillige energie.

In mijn vorige blog benaderde ik het thema ‘vereniging of verenigen’ vanuit het perspectief van besluitvorming.