Ga direct naar de content

Maak jouw opleidingstrein op maat met onze cursussen

31 oktober 2023

Op het eerste gezicht lijkt ons cursusaanbod misschien willekeurig. Toch is er samenhang. De uiteenlopende cursussen zijn als wagonnetjes. Boordevol kennis, vaardigheden én competenties. Koppel ze naar behoefte, passend bij je rol. En ga als een trein in je vrijwilligerswerk.   

Deel deze pagina:

‘Patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek’ en ‘Doelgericht filmpjes maken’. Zo maar 2 cursussen uit het brede en diverse aanbod van PGOsupport. Wat hebben die met elkaar te maken? Niks, zou je zeggen. Dat ligt toch anders.

Competenties

Bij de cursus ‘Doelgericht filmpjes maken’ denk je vooral aan het maken van vlogjes, wat je in deze cursus natuurlijk ook leert. Maar je leert tegelijk hoe je kort en krachtig een overtuigend verhaal vertelt. En dat is een competentie die je ook bij wetenschappelijk onderzoek goed kunt gebruiken.

Competenties, wat zijn het ook alweer? Competenties gaan over het gedrag dat je laat zien. Denk aan analytisch, creatief, gespreksvaardig, resultaatgericht, initiatiefrijk. Naast kennis en vaardigheden heb je specifieke competenties nodig om je rol bij je organisatie goed te kunnen vervullen. Een belangenbehartiger heeft bijvoorbeeld andere competenties nodig dan een begeleider lotgenotencontact.
In samenwerking met patiëntenvertegenwoordigers en trainers bepaalden we welke competenties nodig zijn voor iedere rol bij een patiëntenorganisatie.

Bekijk het overzicht van competenties voor het werk van een patiëntenorganisatie.

Opleidingstrein op maat

Dat onze cursussen je kennis en vaardigheden opleveren, is duidelijk. Minder bekend is dat we ook ruim aandacht geven aan de competenties. Sinds kort staat bij elke cursus ook welke competenties aan bod komen.

Met inzicht in de competenties die onze cursussen bieden, koppel je ze eenvoudig aan elkaar voor jouw rol en naar jouw behoefte. Zo koppel je cursus-wagonnetjes tot je persoonlijke opleidingstrein.

Spoor naar belangenbehartiger

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Bijvoorbeeld voor de rol van belangenbehartiger? Martine Versluijs, adviseur patiëntenparticipatie, is medesamensteller en trainer van de cursussen belangenbehartiging. Aan haar de vraag: hoe kan de opleidingstrein naar een goede belangenbehartiger eruitzien?                               

Martine: “Voor beginners in belangenbehartiging hebben we de cursus ‘Aan de slag als patiëntenvertegenwoordiger’. Daarmee leg je de basis. Je werkt aan competenties als reflectief vermogen, inlevend en gespreksvaardig. 

Wil je daarna verder als belangenbehartiger bij bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek, dan is de cursus ‘Patiëntenparticipatie in onderzoek’ (ook online) een logisch vervolg. Wil je nog verder op dat gebied, dan vormen de cursussen ‘Beoordelen van onderzoeksvoorstellen’ (ook online) tot aan ‘Wegwijs in de klinische epidemiologie’ (ook online) een logische trein.

En nu komt het: ontdek je gaandeweg dat je specifieke competenties mist of wel wat kan verstevigen? Koppel er dan cursussen aan vast die nog meer aandacht besteden aan die competentie en waar je een vaardigheid kunt trainen. Voor een belangenbehartiger kunnen dat bijvoorbeeld de cursussen ‘Effectief presenteren’ en ‘Bewust beïnvloeden’ (ook online) zijn. Net wat jij nodig hebt.”

Overleg met je vrijwilligerscoördinator

Door de competenties te vermelden, willen we je nog beter op het goede spoor zetten naar de juiste cursussen. Kom je er niet uit? Overleg dan eens met je vrijwilligerscoördinator wat het beste bij jouw behoefte en die van je organisatie past. Soms kiezen mensen wat al te snel voor een cursus en blijkt achteraf dat dit toch niet helemaal de juiste was. Twijfel je, of heeft je organisatie geen vrijwilligerscoördinator? Vraag het dan aan onze academie, via academie@pgosupport.nl.

Meer weten?

Neem contact op met
Ades Joaquin Niazy

Ades Joaquin Niazy

adviseur leren en ontwikkelen