Ga direct naar de content

Unieke opleiding voor patiëntenvertegenwoordigers in Nederland van start

17 september 2019

Op 17 september 2019 vond bij PGOsupport de feestelijke aftrap plaats van de EUPATI Nederland-opleiding. Het is de eerste Nederlandse opleiding die echt werk maakt van het opleiden van patiëntenvertegenwoordigers in het geneesmiddelenveld.

Deel deze pagina:

Patiënten willen invloed op de ontwikkeling van 'hun' medicijnen. En het is van belang dat de juiste medicijnen zo spoedig mogelijk voor de juiste patiënt beschikbaar komen. De tijd is daarom rijp voor een opleiding die patiëntenvertegenwoordigers toerust om als volwaardig gesprekspartner deel te nemen aan het onderzoek naar en de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen.

Op 17 september 2019 was de aftrap van het eerste cohort van de EUPATI NL-opleiding. Tijdens een feestelijke bijeenkomst met alle studenten en belanghebbenden, spraken Erik Gerritsen (Secretaris-Generaal van het Ministerie van VWS) en Matthew May (programmacoördinator van EUPATI Europa) de studenten toe in een videoboodschap. Joos Vaessens, voormalig directeur van PGOsupport, verrichtte de feestelijke openingshandeling samen met de Nederlandse afgestudeerden van de Europese EUPATI-opleiding. 

Joos Vaessens, directeur van PGOsupport, knipt samen met EUPATI Europa-fellows Boaz Spermon, Dominique Hamerlijnck, Johan de Graaf, Martine Puhl, Rob Hagen en Klaartje Spijkers een lint door als aftrap van de nederlandse eupati-opleiding
Feestelijke opening met v.l.n.r. Boaz Spermon, Dominique Hamerlijnck, Johan de Graaf, Martine Puhl, Joos Vaessens (PGOsupport), Rob Hagen en Klaartje Spijkers

Uniek in Nederland

De EUPATI NL-opleiding is de eerste opleiding in Nederland die echt werk maakt van het opleiden van patiëntenvertegenwoordigers in het geneesmiddelenveld. EUPATI staat voor European Patients Academy on Therapeutic Innovation. De Nederlandse opleiding lijkt op zijn Europese broer, maar de inhoud is vertaald naar de Nederlandse situatie. 5 werkgroepen met experts uit de hoek van patiëntenvertegenwoordigers en overheid, farmaceutische industrie en academische wereld staan garant voor een hoogwaardig en up-to-date curriculum.

Met deze unieke opleiding verwachten we tegemoet te komen aan de alsmaar toenemende vraag naar goed toegeruste patiëntenvertegenwoordigers.

18 studenten geselecteerd

De 18 geselecteerde studenten staan te trappelen om met de lesstof aan de slag te gaan. Allemaal hebben zij hun eigen motivatie en drijfveren om deel te nemen, maar 1 ding hebben zij gemeen: ze hebben zelf, of een van hun naasten heeft, te maken met een chronische ziekte of aandoening.

Een van die studenten is Bregje Verhoeven. Ze zet haar ervaringsdeskundigheid onder andere in bij Hematon, een organisatie voor patiënten met een hematologische-oncologische aandoening. Bregje: “Wil je belangen behartigen als gelijkwaardige gesprekspartner, dan heb je kennis van zaken nodig. Door deelname aan EUPATI NL verstevig ik het fundament van mijn huidige en toekomstige werkzaamheden als patiëntenvertegenwoordiger."

Samenwerking in het geneesmiddelenveld

Tijdens de bijeenkomst komen de 18 studenten voor het eerst samen. Ook de leden van de werkgroepen en de EUPATI NL-stuurgroep vierden dit feestelijke moment mee. Onder leiding van PGOsupport geeft deze stuurgroep richting aan de ontwikkeling van EUPATI NL. De volgende partijen zijn daarin actief betrokken: EUPATI fellows (afgestudeerden), Bijwerkingencentrum Lareb, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), Dutch Clinical Research Foundation (DCRF), Health Holland, Hogeschool Utrecht, HollandBIO, Ministerie van VWS, Patiëntenfederatie Nederland, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), ZonMw en Zorginstituut Nederland.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt rond EUPATI Nederland?

Meer weten?

Neem contact op met
Annemiek van Rensen

Annemiek van Rensen

adviseur patiëntenparticipatie