Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

Regiobeelden: de rol van patiëntenorganisaties

De Regiobeelden zijn onderdeel van het programma de Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP). Wat kunnen patiëntenorganisaties betekenen bij het opstellen van een Regiobeeld? En welke rol speelt PGOsupport hierbij?

Patiëntenorganisaties en hun koepels zijn bij het opstellen en doorontwikkelen van de Regiobeelden onmisbaar. Met zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten is daarom in de hoofdlijnakkoorden afgesproken dat de Regiobeelden samen met zorgaanbieders, professionals én ervaringsdeskundigen en hun omgeving tot stand komen. Ervaringsdeskundigen weten immers het beste met welke ondersteuning zij geholpen zijn en waar de zorg beter georganiseerd kan worden. Nu, maar ook in de toekomst.

Werving van ervaringsdeskundigen

Aan PGOsupport is gevraagd om - in samenwerking met patiënten- en gehandicaptenorganisaties en hun koepels - ervaringsdeskundigen te werven, selecteren, trainen en vergoeden voor hun inzet.

Als er bij een Regiobeeld nog geen of geen passende ervaringsdeskundigen zijn betrokken, maken wij een goede match via www.pgosupport.nl/regiobeelden en www.ikzoekeenpatiënt.nl. Ook als er bij een Regiobeeld wel al ervaringsdeskundigen zijn betrokken, kunnen zij bij PGOsupport worden geschoold en keren wij de vergoeding voor hun bijdrage uit. 

Omdat op 17 december 2019 een nieuwe subsidieronde voor de Regiobeelden is gestart, benaderen wij in januari 2020 patiëntenorganisaties om meer geïnteresseerde ervaringsdeskundigen te werven. Nu al geïnteresseerd? Bekijk de voorwaarden en hoe je je kunt aanmelden: www.pgosupport.nl/regiobeelden-deelnemen-als-ervaringsdeskundige.

Scholing

Geïnteresseerde ervaringsdeskundigen moeten als geïnformeerde, constructieve gesprekspartner kunnen deelnemen aan de gesprekken over de Regiobeelden. Zij krijgen daarom toegang tot een breed scholingsaanbod. Zij krijgen bijvoorbeeld de bagage om een grote, relevante groep mensen te kunnen vertegenwoordigen. En om data juist te kunnen interpreteren. Zo komen ze goed voorbereid aan tafel. 

Onkostenvergoeding

Ervaringsdeskundigen die zijn betrokken bij een Regiobeeld, ontvangen een vergoeding voor hun inbreng bij de overleggen. Het gaat om een onkostenvergoeding van €100 per overleg. Dit is inclusief reiskosten en BTW. PGOsupport keert deze vergoeding namens het Ministerie van VWS uit.

Meer informatie

Wil je meer weten over de Regiobeelden, de inzet van ervaringsdeskundigen, het scholingsaanbod of de uitkering van de vergoeding?

Wil je meer weten over regionale patiëntenparticipatie?

Anne Braakman beantwoordt al je vragen.

E-mail Anne