Ga direct naar de content

7 tips om vrijwilligers te behouden

Is het eenmaal gelukt vrijwilligers te werven, dan wil je natuurlijk dat ze zich zo lang mogelijk voor je organisatie inzetten Het is belangrijk om hier ook aandacht voor te hebben. Hoe hou je vrijwilligers betrokken?

Deel deze pagina:

Deze tips komen uit de coronaperiode waarin het extra moeilijk was om vrijwilligers te behouden. Ze zijn ook goed bruikbaar buiten coronatijd.

Tip 1: plan een belrondje

Hoe fijn is het om een persoonlijk gesprek via de telefoon te hebben? Plan daarvoor een belrondje onder je vrijwilligers. Vraag hoe het gaat, waar hij/zij (nu) tegenaan loopt en wat je samen kunt doen om toch de activiteiten aan de gang te houden.

Tip 2: organiseer een vrijwilligersbijeenkomst

Gaat de landelijke vrijwilligersdag niet door? Doe het online met een kort programma, uitwisseling in kleine groepjes en ter afsluiting een borrel met dito pakket. Gezellig én nuttig. En zo leuk om elkaar allemaal weer eens te zien. 

Tip 3: stuur een kaartje

Stuur je vrijwilligers een kaartje. Gewoon, via de post met een handgeschreven boodschap. Een kleine moeite, een groots gebaar. Een persoonlijke mail doet het natuurlijk ook heel goed.

Tip 4: inventariseer wat er wèl kan

Blijf actief richting je achterban. Vraag aan je vrijwilligers wat ze wèl kunnen en willen organiseren. Geen informatiebijeenkomst in het ziekenhuis mogelijk? Doe het online. Met een webinar, een interview, een gesprek aan tafel, een show. Er is veel meer mogelijk dan je denkt.

Tip 5: verzamel verhalen

Verzamel de (levens)verhalen van je vrijwilligers. Of vraag vrijwilligers dit onderling te doen. Wat is hun motivatie om zich in te zetten voor jouw organisatie? Vaak komen hier de mooiste, meest inspirerende, krachtigste en dapperste verhalen uit naar voren.

Naast dat het geweldige informatie is voor jou, kun je deze verhalen uiteraard goed gebruiken voor de werving van nieuwe vrijwilligers. En misschien zijn er vrijwilligers die het leuk vinden om je hierbij te helpen? Vereniging NOV, Platform Vrijwillige Inzet, heeft rondom vrijwilligersverhalen de mooie landelijke campagne Mensen maken Nederland gemaakt.

Tip 6: bied cursussen aan

Laat je vrijwilligers (online)cursussen volgen om hun kennis te vergroten. Wijs ze bijvoorbeeld op het cursusaanbod van PGOsupport. Dat is kosteloos te volgen voor vrijwilligers van een patiëntenorganisatie. Een mooi extraatje voor je vrijwilligers.

Tip 7: vraag ze om hulp

Kunnen vrijwilligers je helpen met bijvoorbeeld de administratie, het opstellen van functieprofielen of het maken van vrijwilligersbeleid? Plaats dan een oproepje.

Online module

Volg kosteloos de online module Vrijwilligersbeleid van PGOsupport. Je leert in 30-45 minuten hoe je dankzij een goed beleid prettig werkt met vrijwilligers.

Advies bij vrijwilligersbeleid

Heb jij hulp nodig bij het werven, vasthouden en/of loslaten van je vrijwilligers? PGOsupport ondersteunt en adviseert bij vrijwilligersbeleid. Lees er meer over bij Advies.

Meer weten?

Neem contact op met
Marloes Biegel

Marloes Biegel

adviseur vrijwilligersmanagement

Meer weten?

Neem contact op met
Betsie van Dort

Betsie van Dort

adviseur vrijwilligersmanagement / achterbanraadpleging

Meer over vrijwilligers behouden