Ga direct naar de content

Crowdfunding of online fondsen werven

Vaak wordt voor online fondsenwerving de term ‘crowdfunding’ gebruikt. Crowdfunding betekent letterlijk: gefinancierd worden door de menigte. Ofwel: het online werven van kleine bedragen (en soms ook hele grote bedragen!). Een ideale vorm om voor een specifiek doel te werven.

Deel deze pagina:

Net als bij andere vormen van fondsenwerving, start je met het betrekken van de mensen die dicht bij jou en je organisatie staan. Als je campagne goed is voorbereid, bereik je uiteindelijk ook mensen die je nu nog niet kent: je project zal zich als een online olievlek gaan verspreiden!

Wat is crowdfunding?

Een aantal aspecten is kenmerkend voor crowdfunding:

1 Je werft voor een specifiek en concreet doel

Dit doel is in één zin uit te leggen en wordt meteen begrepen door je publiek.

2 Er is een vooraf gesteld doelbedrag

Houd rekening met een maximaal doelbedrag van zo’n € 7.500,- 

3 Er is een specifieke looptijd

Indien je dit doelbedrag niet haalt binnen de maximale looptijd van 30 dagen, wordt het geld teruggestort naar de donateurs. Dit maakt een campagne extra urgent en zal je helpen om mensen sneller te laten instappen.

4 Het gebruik van een platform

Een platform zorgt er natuurlijk voor dat je project of actie makkelijk te vinden is, maar versimpelt ook de betaling en je kunt je resultaten en gegevens van donateurs inzien. DoSupport is het platform van PGOsupport.

5 Tegenprestaties

Je biedt je donateurs verschillende tegenprestaties die gelinkt zijn aan verschillende bedragen. Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste zullen donateurs sneller meedoen (je maakt jezelf een stuk sympathieker). En ten tweede zullen zij zich mede-eigenaar gaan voelen.

Wanneer is crowdfunding succesvol?

Als je gaat crowdfunden, gaat het om de verspreiding van jouw droom: welk probleem wil jij met jouw project oplossen? Waarom zet jij je zo hard in voor jouw pg-organisatie?

De kracht van crowdfunding is dat je op een laagdrempelige manier (online dus) mensen kunt vinden die achter jouw droom staan. Die dit net als jij belangrijk vinden.

Als deze mensen ‘aan de haal gaan’ met jouw project en het doorsturen naar eigen familie en vrienden, zal je project zich als een olievlek verspreiden. Het mooie is dat jij je netwerk uitbreidt met al deze nieuwe donateurs die je nu nog niet kent!

Online module

Wil je meer weten over crowdfunding en wat het je organisatie kan opleveren? Volg onze online module Crowdfunding. In 20-30 minuten leer je hoe je op een andere manier fondsen werft voor je organisatie. 

Makkelijk online fondsen werven met DoSupport

DoSupport, het platform voor crowdfunding en acties van PGOsupport, maakt het mogelijk om samen met je achterban online geld te werven.

Hoe werkt DoSupport?

DoSupport biedt je organisatie 2 mogelijkheden:

1 DoSupport als kom-in-actie-platform

Jijzelf of iemand uit je achterban start een sponsoractie. Kleinschalig, grootschalig, wandelen, hardlopen, zwemmen, alles kan. Er is geen vaste doorlooptijd of op te halen streefbedrag (lees meer hierover bij Sponsoracties)

2 DoSupport voor een crowdfundingcampagne

Je werft voor een concreet doel, in een relatief korte periode, een vooraf vastgesteld bedrag. En je geeft de donateurs iets terug voor hun bijdrage.
PGOsupport helpt je organisatie met advies en begeleiding.

De voordelen van DoSupport

Er zijn al diverse crowdfundingplatforms. Waarom heeft PGOsupport dan een eigen platform? 

  • Gebruik van het platform is voor patiënten- en cliëntenorganisaties kosteloos. Alle opbrengsten komen ten goede aan jouw organisatie. Je hoeft geen percentage van je opbrengst in te leveren en er zijn geen eenmalige opstartkosten.
  • DoSupport is speciaal gemaakt voor patiënten- en cliëntenorganisaties en is de basis voor alle online mogelijkheden die wij voor organisaties in petto hebben.
  • Heb je een WordPress website, dan koppel je DoSupport daar makkelijk aan. Je achterban kan dan ook direct op jullie eigen homepage doneren.
  • PGOsupport geeft je volledige ondersteuning in de opzet, communicatie en financiële afwikkeling. Je hebt dus geen omkijken naar de organisatie.

Meer weten? 

Ben je benieuwd naar DoSupport en online fondsenwerving? Neem alvast een kijkje op www.dosupport.nl.

Meer weten?

Neem contact op met
Marion Koppelman

Marion Koppelman

adviseur fondsenwerving