Ga direct naar de content

Overspannen van vrijwilligerswerk?!

15 november 2022

“Dan stel ik mij wel weer verkiesbaar,” zegt de penningmeester met afgeknepen stem. Ze wil niet verder, maar als zij stopt, gaat de secretaris ook weg. En zonder voorzitter, de vacature staat al een jaar open, ziet het er somber uit. Ze moet door, anders is alles voor niets geweest.

Blog van Jolanda van Dijk.

Deel deze pagina:

Vastgelopen

Regelmatig kom ik bij organisaties waar de energie weglekt. De betrokken vrijwilligers zijn moedeloos wegens gebrek aan respons op hun inspanningen. Het ledenaantal loopt terug en de relevantie van de organisatie neemt af. De eens zo enthousiaste club is vastgelopen.

Wederkerigheid

Samen iets moois opbouwen met een groep mensen, is verenigen. Je vindt elkaar vanuit gezamenlijke interesse en belangen. Maar wat doe je als de wederkerigheid uit de relatie sijpelt? Als het meer geven dan ontvangen wordt? Als leden wel eisen stellen, maar vervolgens zelf niets doen?

Bedoeling

“Stop ermee! Dat is het niet waard”, roep ik vaak. Om vervolgens een hele rij argumenten te krijgen waarom dat echt onmogelijk is. Maar om overspannen te raken van je vrijwilligerswerk? Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.

Maar om overspannen te raken van je vrijwilligerswerk? Dat kan en mag niet de bedoeling zijn.

Koesteren

Als iemand zich inzet met hart en ziel, betekent stoppen meer dan het afstoten van werkzaamheden. Het is ook verlies van contacten, betrokkenheid en zingeving. Soms zelfs verlies van een deel van de eigen identiteit. Want het werk wordt gekoesterd omdat het van betekenis is. Daarom weegt het besluit om niet verder te gaan zo loodzwaar.

Wanneer moet je volhouden?

‘Enerzijds en anderzijds’ levert meestal weinig op. Je komt vast te zitten in je twijfel. Het boekje De Dip, van Seth Godin biedt duidelijke richtlijnen. Je kunt beter stoppen:

  • als je werkzaamheden nergens toe leiden;
  • als het werk meer energie kost dan het oplevert;
  • als het plezier is verdwenen.

En je moet zeker doorgaan:

  • als er nog lichtpuntjes zijn;
  • als er een realistisch doel is;
  • als je er, ondanks alles, beter uit kunt komen.
Doormodderen is ook een strategie, maar soms is het gezonder om te stoppen.

Moed

Doormodderen is ook een strategie, maar soms is het gezonder om te stoppen. Om ruimte te maken voor anderen. Als die zich niet aandienen zegt dat voldoende: er is kennelijk geen energie om de organisatie overeind te houden. De stekker mag eruit.

Wil je ook stoppen maar weet je niet hoe? Of wil je weer energie opdoen om verder te gaan? Trek aan de bel. Ik kom bij jou in de modderpoel staan, zoek mee naar lichtpuntjes en help je moed te verzamelen om een keuze te maken.

Leestip: De Dip van Seth Godin.

Meer weten?

Neem contact op met
Jolanda van Dijk

Jolanda van Dijk

adviseur organisatieontwikkeling