Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon

10 tips om vrijwilligers aan te trekken

Hoe verleid je mensen om vrijwilliger te worden en hun kostbare tijd in je organisatie te steken? We geven je 10 tips voor het succesvol aantrekken van vrijwilligers. Wil je ermee aan de slag? Kom dan naar onze cursus 'Effectief coördineren van vrijwilligers'.

De cijfers zeggen dat er veel animo is om vrijwilligerswerk te doen. Toch hebben vrijwilligersorganisaties vaak moeite om aan voldoende mensen te komen. Mensen willen dus nog wel, maar hoe zorg je dat ze bij jouw organisatie actief worden?

Tip # 1 – Maak visie en missie duidelijk

Communiceer deze met je achterban op een aantrekkelijke en wervende wijze, inspireer! Het hebben van een heldere visie trekt mensen aan die zich willen verbinden met je organisatie. Door de missie duidelijk te maken weten mensen waarvoor ze zich inzetten.

Tip # 2 – Bouw een relatie op met de achterban

Ga via de sociale media in gesprek met de leden; leer ze kennen. Praat met ze op Twitter en Facebook. Wees geïnteresseerd en luister. De stap om op een volgende bijeenkomst persoonlijk in gesprek te gaan is dan zo gezet. Als het wederzijds klikt is een uitnodiging om als vrijwilliger actief te worden succesvoller.

Tip # 3 – Wees concreet in wat je vraagt

Vermijd vage verzoeken en hulp bij schijnbaar grote projecten. Geef duidelijk aan hoeveel tijd het werk in beslag neemt en hoeveel keer per week of maand. Maak ook duidelijk waar de taak uit bestaat in plaats van slechts ‘wij zijn op zoek naar vrijwilligers’.

Tip # 4 –  Laat zien dat je zorgvuldig met de vrijwilligers omgaat

Werk met vrijwilligersovereenkomsten waarin je de taken beschrijft, de werktijden, hoe inwerken en begeleiding is geregeld en welke onkosten worden vergoed. Sluit relevante verzekeringen af.

Tip # 5 –  Bied trainingen aan, maak gebruik van het PGOsupport-aanbod

Mensen willen graag doen waar ze goed in zijn, maar zijn hier vaak onzeker over. Het is belangrijk vrijwilligers trainingen aan te bieden. Dat ervaart de vrijwilliger ook als een beloning, die extra motiveert. Vrijwilligers van patiënten- en gehandicaptenorganisaties zijn van harte welkom bij de cursussen van PGOsupport.  Ze kunnen kosteloos deelnemen.

Tip # 6 – Ontvang met open armen

Biedt iemand zijn diensten aan, maar heb je geen passende taak? Overleg met je vrijwilligersteam of er misschien iets anders te doen is. Bedenk een vervangende taak, kijk waar je nog extra handen kunt gebruiken. Of plaats de vrijwilliger op een reservelijst voor het geval een ander uitvalt.

Tip # 7 –  Herken en erken je vrijwilliger

Stuur een kaart met persoonlijk bedankje naar elke vrijwilliger die betrokken was bij je activiteit. Neem de tijd na afloop van de bijeenkomst de vrijwilligers publiekelijk te bedanken voor hun inzet. Dit moedigt niet alleen de betrokkenen aan maar het helpt ook het publiek om de stap te maken naar zelf een steentje bijdragen.

Tip # 8 –  Blijf werven

Ga er niet vanuit dat je voldoende vrijwilligers hebt. Er kunnen altijd mensen, om welke reden dan ook uitvallen. Blijf constant op zoek naar geschikte mensen en let op verschillende kwaliteiten en talenten.

Tip # 9 –  Heb geduld, investeer in jongeren!

Investeer in de toekomst. Werk aan een hechte band met jongeren. Bedenk samen aantrekkelijke activiteiten. Als je ze op een gegeven moment als jong volwassene kunt betrekken bij vrijwilligerswerk heb je potentiële bestuursleden voor de toekomst in huis. Lees hoe jongeren zelf over patiëntenorganisaties denken en hoe je ze het best aanspreekt.

Tip #10 - Hoe pak jij het aan?

Discussieer mee over dit onderwerp in de LinkedIn groep van PGOsupport.

Gun jezelf ook een cursus!

Smaakt dit naar meer, wil je ermee aan de slag? Meld je aan voor de cursus 'Vrijwilligers coördineren'. Je bent van harte welkom!

Of laat je op de verzendlijst zetten voor de cursus 'Pak de passie'. Bij voldoende belangstelling gaan we de cursus weer inplannen.

 

Meer weten over binden en boeien van vrijwilligers?

Jolanda van Dijk denkt graag met je mee.

Bel of app voor een afspraak: 06 3894 9836