Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening

Bestuursleden vinden: desillusie en doolhof

Ook al doe je alles volgens het boekje, dan lukt het soms toch niet. Wat kun je nog doen als de zoektocht naar nieuwe bestuursleden soms moedeloos maakt?

Na 1,5 jaar nog geen penningmeester

Neem die patiëntenvereniging uit het midden van het land. Ze zoeken al 1,5 jaar naar een nieuwe penningmeester. "En ze deden alles volgens het boekje. Met de ondersteuning van PGOsupport", vertelt Jolanda van Dijk, adviseur organisatieontwikkeling bij PGOsupport. Jolanda is tevens projectleider van Bestuurskracht, het samenhangende dienstenpakket voor het vinden en binden van bestuursleden. "Het frustreert me mateloos. Dacht ik een toonbeeld van Bestuurskracht te presenteren, is het uiteindelijk toch niet gelukt."

Dubbeltje valt net verkeerd

Samen met PGOsupport heeft de vereniging er werkelijk alles aan gedaan om een nieuwe penningmeester te vinden. Eerst goed bepalen wat de meerwaarde van de vereniging is, voor zowel de maatschappij als voor de kandidaat bestuurder. Dan het profiel van de kandidaat helder bepaald. Vervolgens de boodschap scherp neergezet. En die natuurlijk goed uitgevent. Met een scherpe vacaturetekst. In media met het juiste bereik. Uiteindelijk 3 kandidaten op gesprek gehad. En dan nog valt het dubbeltje met deze penningmeester net de verkeerde kant op.

Het blijft een zoektocht

Dezelfde aanpak leidt soms bij een andere organisatie wel tot succes. Waarom hier dan niet? "Het blijft in elke situatie een gezamenlijke zoektocht", vervolgt Jolanda. "Ook wij kennen de toverformule niet. We kunnen helpen om hulpmiddelen met kracht in te zetten, maar het is geen garantie op succes."

Geen tomtom

"Het is een zoektocht naar de beste weg voor jouw organisatie. Er bestaat geen tomtom naar bestuursleden. Dus het kan zijn dat je gaandeweg ontdekt dat je beter een andere route kunt nemen. Of een ander vervoermiddel. Misschien is de bestemming wel onbereikbaar omdat de medepassagiers niet meewerken.''

 

Wil je mee zoeken of ben je geïnteresseerd in het dienstenpakket Bestuurskracht?

Jolanda van Dijk, adviseur organisatieontwikkeling, helpt je graag verder

Bel of app 06 3894 9836