Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden icoon
Gevolgen coronamaatregelen voor onze dienstverlening

Nauwkeuriger dosering hydrocortisontabletten


Patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie zijn afhankelijk van hydrocortison in tabletten of capsules. Zonder deze medicijnen kunnen zij niet leven.

Aanleiding

Voor een betere kwaliteit van leven is onder meer de juiste dagelijkse, soms variërende dosering per patiënt belangrijk. Tot voorjaar 2020 was er alleen een geregistreerde tablet van 20 mg hydrocortison, plus lokale producten en doorgeleverde bereidingen van capsules en tabletten in diverse maten. Met als gevolg: te veel variaties en schommelingen, geen of onvoldoende productie, geen constante kwaliteit en betrouwbaarheid.

Project

Er is met farmaceutische bedrijven intensief overlegd om samen met BijnierNET hydrocortisontabletten te standaardiseren en aan te passen aan de behoefte van patiënten. Er zijn doseringen nodig van 1, 2, 3, 5 en 10 mg, allemaal gelijk van vorm en in een verschillende kleur vanwege de medicatieveiligheid. Tabletten met een coating om de bittere smaak van hydrocortison te camoufleren en glutenvrij.

Nu is het zover. De registratie van de hydrocortisontabletten (ACEcort) van 1, 5 en 10 mg is per maart 2020 een feit. Vanaf juni 2020 zijn deze hydrocortisontabletten standaard voor alle patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie beschikbaar. Het registratietraject van de 2 en 3 mg tabletten loopt nog.

Impact

Er zijn nu nauwkeurig gedoseerde tabletten hydrocortison in verschillende lage concentraties, voorzien van een vastgestelde kleur en een coating. Deze tabletten zijn geregistreerd door het CBG/MEB, zodat in Nederland continu dezelfde hoge kwaliteit tabletten voor substitutietherapie is gegarendeerd. BijnierNET streefde naar een Nederlands product, gemaakt van grondstoffen uit Europa met een voldoende voorraad als reserve. Dit bevordert de kwaliteit van leven van mensen met een bijnieraandoening.

Samenwerkingspartners

BijnierNET, Bijniervereniging NVACP, Nederlandse Hypofyse Stichting, Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE), Landelijke Werkgroep Endocrinologie Verpleegkundigen; Ace Pharmaceuticals

Contact

Wil je meer weten over dit project? Neem contact op met:

Johan Beun
johan@beun.nl
06 513 40 516
www.bijniernet.nl

Terug naar overzicht genomineerden