Ga direct naar de content

Crowdfunding is investeren in kansrijke ideeën

22 februari 2021

Stichting Zorgeloos naar School heeft genoeg mooie plannen, maar het lukt niet altijd om daar de financiën voor te vinden. Zeker toen corona ook nog om de hoek kwam kijken. Crowdfunding bleek een geweldige oplossing om kansrijke ideeën toch uit te voeren. Renske Noordhuis, voormalig adviseur fondsenwerving bij PGOsupport, begeleidde de actie. 

Deel deze pagina:

Lastig jaar

Voor veel goede doelen was het financieel gezien een lastig jaar. Voor Stichting Zorgeloos naar School gold niets anders. Na een switch in de focus van de organisatie – van diabetesspecifiek naar aandoeningsbreed – wisten ze al dat het financieel lastig zou worden. Sommige ‘vaste’ fondsen vielen af en er werd gezocht naar nieuwe. Maar dat corona zijn intrede deed, daar had niemand op gerekend.

foldermateriaal van stichting zorgeloos naar school
Foldermateriaal stichting Zorgeloos naar school

Lydia Braakman, directeur van Stichting Zorgeloos naar School: “We wilden in ieder geval onze kernactiviteiten gaande houden. Dus voor het uitvoeren van andere plannen waren aanvullende middelen nodig. Zo kwam crowdfunding op mijn pad. Ik dacht: we gaan ontdekken of het iets voor ons is. En zo niet, dan niet.”

Golf van energie

Via onze online module crowdfunding kwam Lydia bij terecht bij adviseur fondsenewerving Renske Noordhuis. Even dreigde het vlammetje uit te doven, toen de boodschap van Renske niet was wat Lydia had gehoopt. “Ze vond het geweldig om te horen dat we met crowdfunding aan de slag wilden en dat we mooie plannen hadden. Maar de opstarttijd van een crowdfundingcampagne zou 3 maanden zijn, dat ging hem niet worden. We hadden nu mooie plannen. Ik had nu mijn bestuur en team mee. Het momentum, de golf van energie waarop we mee moesten was dus ook nú”, blikt Lydia terug.

Crowdfunding is ook niet zomaar een pot goud aan het einde van de regenboog.
Lydia Braakman, directeur stichting Zorgeloos naar school

Enthousiast vervolgt ze: “We vonden een compromis door het een week uit te stellen en toen zei Renske meteen: ‘Ik kom naar je toe’. Dat was geweldig! Haar injectie van energie en expertise leverde overtuigde inzet op van beide partijen.”

Pot met goud

De crowdfundingcampagne die volgde, leverde al snel de gedroomde inkomsten op. Maar voor Lydia was het resultaat meer dan dat. “Crowdfunding is ook niet zomaar een pot goud aan het einde van de regenboog, je moet er hard voor werken. Het was daarom fijn om Renske altijd als sparringpartner te hebben. Iemand die helpt als je het even niet meer weet met zo’n nieuw onderwerp waar je zelf geen ervaring mee hebt.”

Renske ondersteunde de crowdfundingcampagne vooral strategisch. Zo werd niet in 1 keer al het kruit verschoten, maar lag er een stapsgewijze aanpak om tot optimaal resultaat te komen.

Vrij besteedbare opbrengst

Wat zo fijn is aan crowdfunding – ten opzichte van veel andere fondsen en subsidies – is de vrijheid die je hebt bij de besteding van de opbrengst, vertelt Lydia. “Je zit niet vast aan externe regeltjes en eisen. Een projectplan of een tijdsplanning die al achterhaald is door de realiteit bijvoorbeeld. Je zit niet in dat keurslijf. Je kunt doen wat op dat moment het meest doeltreffend is.”
“Je zit niet vast aan externe regeltjes en eisen. Je kunt doen wat op dat moment het meest doeltreffend is.”

Minder schroom

Op de vraag of ze in het vervolg nog een keer zou crowdfunden, antwoordt Lydia dan ook volmondig ‘ja’. “Behalve dat je geld bij elkaar krijgt, leerden we er namelijk ook veel van. Bijvoorbeeld dat we nu niet alleen uitdragen wat we willen bereiken, maar ook wat we daarvoor nodig hebben. Er is minder schroom om fondsen te werven, ook binnen ons eigen netwerk.” Trots vertelt Lydia dat ze nu mede dankzij crowdfunding een doe-het-samen gids voor studenten met een chronische aandoening in het MBO kunnen gaan maken, een grote wens.

“Behalve inkomsten krijg je er ook andere dingen voor terug. Maar het vraagt tijdsinvestering van je hele team, dus je moet draagvlak creëren en het echt samen doen. PGOsupport heeft daar goed bij geholpen. Dus ga gewoon eens dat gesprek aan om te kijken of het ook iets voor jouw organisatie is.”

Lees meer over crowdfunding:

Meer weten?

Neem contact op met
Marion Koppelman

Marion Koppelman

adviseur fondsenwerving