Ga direct naar de content

Veelgestelde vragen over nieuwe subsidieregeling

14 augustus 2023

Patiënten- en gehandicaptenorganisaties kunnen tot 1 oktober een instellingssubsidie aanvragen via de nieuwe subsidieregeling. Aanvragen kan via de website van DUS-I. Hier zijn ook antwoorden op veelgestelde vragen te vinden.

Deel deze pagina:

Deze subsidieregeling vervangt het beleidskader 2019-2023. Er zijn belangrijke veranderingen. Organisaties kunnen een instellingssubsidie aanvragen tussen 1 en 30 september. Er is ook een subsidie voor federaties van samenwerkingen pg-organisaties. Vanaf 1 januari kunnen organisaties ook een projectsubsidie aanvragen.

Meer informatie

Er was veel belangstelling voor de online vragenuurtjes van PGOsupport over de nieuwe subsidiegegeling. Al 250 mensen hebben deelgenomen.

Veelgestelde vragen

 • De regeling is bedoeld voor verenigingen of stichtingen die zich primair richten op het versterken van de stem en positie van mensen met een aandoening en/of beperking. Het gaat dan om patiënten, gehandicapten, mensen met een chronische ziekte, mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten of wettelijk vertegenwoordigers. 

 • 1. Organisatie van lotgenotencontact.
  2. Informatievoorziening voor doelgroepen.
  3. Belangenbehartiging, waaronder het vergaren en inzetten van collectieve ervaringsdeskundigheid.
  4. Het uitvoeren of uitbesteden van backofficetaken.

 • Deze subsidie is bedoeld voor federatieve samenwerkingsverbanden. Dit zijn samenwerkingsverbanden die bestaan uit minimaal 5 pg-organisaties. Een samenwerkingsverband richt zich primair op het ondersteunen van deze pg-organisaties en hun doelgroepen. Op de website van DUS-I staan de voorwaarden voor federatieve samenwerkingsverbanden beschreven. 

 • Je kunt vanaf 1 januari 2024 een projectsubsidie aanvragen. Deze projectsubsidie is alleen voor organisaties die een instellingssubsidie ontvangen hebben. Deze projectsubsidie is bedoeld voor personele ondersteuning voor activiteiten ter verbetering van de maatschappelijke impact en het bereik van de pg-organisatie. Voor het indienen moet je een brede analyse van je organisatie laten maken. Deze analyse kun je bij PGOsupport afnemen. De aanvragen voor projectsubsidies worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld, en hiervoor geldt op=op. Meer informatie over de projectsubsidies vind je op de website van DUS-I. 

 • Als je vragen hebt over de voorwaarden van de subsidieregeling, dan kun je die stellen via het contactformulier op de website van DUS-I. 

Meer weten?

Neem contact op met
Rineke Geschiere

Rineke Geschiere

organisatieadviseur