Ga naar de hoofdcontent Pijl naar beneden

Pas op met kopiëren/plakken van internet

Een leuke foto van internet plukken en gebruiken op je website of in je Facebookbericht? Een interessant artikel kopiëren en op je eigen website plaatsen? Pas op: vanwege auteursrecht kan je dat veel geld kosten.

Auteursrecht ook op internet

Een leuk plaatje uit Google mag je niet zomaar gebruiken. Het is bijna altijd beschermd door het auteursrecht. Die bescherming tegen kopiëren en verspreiden, geldt voor al het beeldmateriaal en alle teksten. En ook voor bijvoorbeeld muziek en software.

Gebruik je het op je eigen website of sociale media zonder toestemming, dan loop je het risico op een gepeperde rekening. Je zult niet de eerste patiëntenorganisatie zijn die dat overkomt.

Krantenuitgevers, illustratoren en fotografen gebruiken inmiddels geavanceerde software om het internet af te speuren naar ongeoorloofd gebruik van hun materiaal. Of ze huren er een bureau voor in.

Wat mag wel?

Hoe kom je dan aan foto’s voor je website en social media? Eén optie is: kopen. Bijvoorbeeld stockfoto’s. Dat zijn foto’s op voorraad over allerlei thema’s en onderwerpen. Wij hebben goede ervaring met bijvoorbeeld Fotolia (inmiddels van Adobe). Andere aanbieders zijn bijvoorbeeld: Shutterstock en iStockphoto.

Let op: hun voorbeeldfoto’s mag je dus ook niet zomaar gebruiken. Ook al staat er soms: royalty free.

Royalty free is niet gratis

Royalty free foto’s zijn niet gratis. Bij royalty free betaal je eenmalig een vast bedrag voor onbeperkt gebruik. Soms betaal je een bedrag per keer dat je de foto gebruikt. Dan is er sprake van royalty’s.

100% gratis foto’s

Er zijn wel degelijk gratis foto’s op internet. Je vindt ze bijvoorbeeld in dit overzicht van gratis fotobanken. Het artikel geeft ook nog wat extra tips.

Wij hebben voor onze nieuwe website foto's laten maken. Voor onze sociale media maken we of zelf foto's of we gebruiken beeld van Pixabay.

Creative Commons

Vaak mag je rechtenvrije foto’s op internet gebruiken onder creative commons (CC). Dat is een soepeler alternatief voor het auteursrecht. Meestal gelden er dan geen voorwaarden. Soms moet je de naam van de fotograaf vermelden. Een enkele keer zijn er aanvullende beperkingen, zoals uitsluiting van commercieel gebruik. Dat staat altijd duidelijk bij iedere foto vermeld.

Ook tekst niet zomaar overnemen

Het auteursrecht geldt ook voor artikelen op internet. Zomaar hele lappen tekst overnemen mag niet. Je hebt wel het citaatrecht. Dit betekent dat je een kort stukje mag overnemen, in de vorm van een citaat.

Hoeveel tekst je mag overnemen, is niet helemaal duidelijk. Kijk altijd wat de bron erover vermeldt. Van de Volkskrant mag je bijvoorbeeld helemaal niets overnemen, van Trouw maximaal 50 woorden. Parafraseren mag: dezelfde informatie in je eigen woorden weergeven. Daar hoort dan wel een bronvermelding bij.

Maak gebruik van de artikelenbank

Ben je op zoek naar een artikel voor je website of patiëntenblad? In de artikelenbank van PGOsupport vind je gratis te gebruiken algemene artikelen. Die komen van collega-organisaties. Doe ook mee en deel je artikelen die ook voor andere organisaties interessant kunnen zijn.

Je vindt de databank in het virtueel kantoor van PGOsupport. Achter inlogcodes, want de artikelen zijn alleen bestemd voor cliënten- en gehandicaptenorganisaties. Vraag je codes aan via secretariaat@pgosupport.nl.

Doe mee

Help de artikelenbank verder te vullen. Stuur je rechtenvrije artikel in Word naar j.vandijk@pgosupport.nl. Als alle organisaties een aandoeningoverstijgend artikel aanbieden, zijn er zo 200 artikelen om te delen.

Veel succes met je volgende creatieve online productie!

Deel dit artikel

Wil je meer weten over de artikelenbank?

Heb je vragen over de artikelenbank? Neem dan even contact op met Jolanda van Dijk, adviseur organisatieontwikkeling.